Belföld

Olvadozik már a jég

Már csak az ország középső és keleti részén van harmadfokú, piros meteorológiai riasztás, ott továbbra is esik az ónos eső. Másutt fagypont fölé emelkedett a hőmérséklet, és a jég lassan olvadni kezdett. Sok helyen hússzor annyi balesethez hívtak mentőt, mint amennyi ilyenkor szokásos.

Már csak az ország középső és keleti részén van harmadfokú, piros meteorológiai riasztás, a tűzoltók is kevesebb segélykérő telefonhívást kapnak – közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője vasárnap délután.


Összesítése szerint a tűzoltók eddig nagyjából ötven riasztást kaptak, elsősorban útról lecsúszott autók vagy veszélyes jégcsapok miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint Észak- és Kelet-Magyarországon, valamint az Észak-Alföldön van harmadfokú időjárási riasztás. Ezeken a területeken továbbra is esik az ónos eső és erős jegesedére kell számítani.


Közép-Magyarországon harmadfokúról másodfokúra csökkent a riasztás, míg a Nyugat-Dunántúlon elsőfokúra mérséklődött a meteorológiai riasztás. A meteorológiai előrejelzés szerint a nyugat-dunántúli régióból lassan kiszorul a csapadékzóna és a hőmérséklet is 0 fok fölé emelkedett.

Nagyüzem volt a mentőknél


Kora délutánig 450 elcsúszásos balesethez riasztották a mentőket az országban, a hívások száma délutánra harmadára csökkent – közölte Pfahler Pál szolgálatvezető főorvos.

A délelőtti órákban az azonos körzetben megsérült betegeket kettesével, hármasával szállították az ügyeletes kórházakba – mondta a főorvos, hozzátéve, hogy a mentősök erőn felül teljesítettek.


Olvadozik már a jég 1

KÉPGALÉRIA: Jégpáncél borította az országot (Fotó: Gáti András)


Pfahler Pál kitért arra, hogy azokon a területeken, ahol nem esett az ónos eső, csak egy-két baleset történt, míg például Székesfehérvárott vagy Szolnokon ennek a húszszorosa.

Deák Tamás, az egyik fővárosi ügyeletes kórház, a János kórház traumatológiájának ügyeletvezetője arról számolt be, hogy a betegeknek több órát kell ugyan várakozniuk, de a többség nagyon türelmes. Mint elmondta, reggel óta több mint hetven sérültet láttak el különböző törésekkel szinte minden korosztályból.


Sok volt a baleset


A szokásosnál jóval több autó koccant, vagy csúszott árokba szombat estétől vasárnap estig. A csúszós utakon egy mikrobuszbalesetben egy gyermek meghalt, összesen pedig hatan szenvedtek súlyos sérülést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik