Belföld

Horváth Ágnes: hivatalosan nem tárgyaltunk befektetőkkel

Döntő jelentőségű, hogy Sólyom László nem fogalmazott meg alkotmányossági aggályokat az egészségbiztosítási törvény kapcsán, és azt sem vitatta, hogy fennmarad a társadalombiztosítás - mondta Horváth Ágnes egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján, amelyen az államfő döntésére reagált. Sólyom László csütörtökön jelentette be, hogy nem írja alá az egészségbiztosítási törvényt.

A szakminiszter kiemelte: Sólyom László egyértelműen fogalmazott, amikor azt mondta, hogy a verseny és a magántőke bevonása a társadalombiztosításba alkotmányosan lehetséges, és az adott körülmények között eredményre is vezethet.

A miniszter, amikor az államfő által megfogalmazott kifogásokra reagált, megjegyezte, hogy a tárca a jövő héten írásban is megküldi véleményét a köztársasági elnöknek.

Nincs mire várni

Horváth Ágnes egyetértett Sólyom László azon felvetésével, hogy hasznos lenne, ha a változást szakmai és társadalmi konszenzus kísérhetné. Azzal viszont vitába szállt, hogy ezek hiányában el lehet-e indítani a reformokat.

A miniszter véleménye szerint nagy dilemma a kormány számára, ha azt látja, hogy a konszenzus nem jöhet létre, ugyanakkor nem cselekedni kifejezetten ártalmas. Hozzátette, hogy az ellenzék minden egyes reformra nemet mond, míg a Magyar Orvosi Kamara kifejezetten ellenállásra buzdít.

Horváth Ágnes szerint a jelenlegi helyzetben arra várni, hogy széleskörű egyetértés jöjjön létre, azt jelentené, hogy lemondanak a reformokról. Megjegyezte, hogy egyeztetéseket folytattak a szakmai szervezetekkel, és hatástanulmányt is készítettek.

A miniszter szólt arról, hogy az SZDSZ az Országgyűlés által elfogadott törvénynél sokkal liberálisabbat szorgalmazott, de mint mondta, meg kellett találni azokat a kompromisszumos megoldásokat, amelyeket mindkét koalíciós fél el tudott fogadni.

Bárki megtámadhatja

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta: egyelőre nem tudja, lesz-e érdemi változás a törvényben, amikor újra az Országgyűlés elé kerül. Annyit közölt, hogy mindenképpen végigtanulmányozzák a törvényt, és megvizsgálják, szükséges-e bárhol bármiféle pontosítás.

Bárki megtámadhatja az Alkotmánybíróság előtt a törvényt – válaszolta az MTI kérdésére annak kapcsán, hogy Dávid Ibolya már csütörtökön jelezte, hogy a jogszabály újbóli elfogadása esetén az MDF a testülethez fordul majd.

Horváth Ágnes tagadta, hogy az egészségügyi tárca bármilyen hivatalos tárgyalást folytatott volna a potenciális befektetőkkel. Mint mondta, az átalakítás folyamán a Magyar Biztosítók Szövetségével folytattak megbeszéléseket, még a törvényalkotás folyamatában. Szavai szerint elsősorban informálisan tájékozódtak a befektetői érdeklődésről.

A törvény kifejezetten tiltja, hogy orvos vagy szakdolgozó bármilyen módon részt vegyen a tagtoborzásban, hiszen leginkább a háziorvos rendelkezik az egészségügyi állapotunkra vonatkozó információkkal – reagált arra a sajtóinformációra, hogy egyes szolgáltatók az orvosokkal toboroztatnának ügyfeleket. Hozzátette, hogy a törvény a finanszírozási összeg egy jelentős részének visszavonásával szankcionálja az ilyen lépéseket, a szolgáltatók pedig azt kockáztatják, hogy visszavonják a működési engedélyüket.

Az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvényt december 17-én név szerinti szavazással fogadta el az Országgyűlés. Sólyom László köztársasági elnök csütörtökön jelentette be, hogy nem írja alá és nem hirdeti ki a jogszabályt, hanem megfontolásra visszaküldi a parlamentnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik