Belföld

Indul az ajándékcsere

Akár a vételárat is visszakaphatja, aki elcserélné felesleges karácsonyi ajándékát. A hibátlan holmi visszavétele ugyan nem kötelező, ám ezt mind több üzlet ajánlja fel: a legtöbb helyen csak másik árut lehet választani, van azonban, ahol visszafizetik a vételárat.

Nincs arról megbízható adat, mekkora ajándékmennyiség vándorol vissza a boltokba a karácsony utáni napokban, ám annyi biztos: a visszaváltással foglalkozó kollégáknak ilyenkor akad a legtöbb dolguk – írja a Népszabadság. A hibátlan árut az üzletek nem kötelesek visszavenni. Sőt az önkéntesen vállalt csere lehetőségét érdemes írásban rögzíttetni – javasolja a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége. Az írásos ígéret garantálja csak, hogy a hibátlan termék cseréjét valóban biztosítja a cég, amelyiket erre később semmiféle hatósággal nem lehet kötelezni. A nagy áruházak és hálózatok pedig hirdetési kampányukkal mintegy írásos kötelezettséget vállalnak a cseregaranciára.

Karácsony után általában nem az elmért bútor-összeállítások vagy a rosszul megtervezett kompozíciók kerülnek vissza az üzletbe, hanem főként a több példányban kapott ajándékok. A kockázatmentes vásárlás lehetőségét kínáló Ikea-nak számtalan követője akad, nem véletlenül: ha a vásárló biztos lehet abban, hogy ha rosszul dönt, nem éri kár, akkor nyugodt szívvel sétál a kasszához. Az üzletek többsége utalványt ad a vételár értékéig, amit jellemzően egy évig lehet felhasználni.

Orrszőrnyírót nehezen vesznek vissza

A Media Markt – mint a Népszabadság írja – egyetlen feltételhez ragaszkodik a blokkon vagy a garancialevélen kívül: az áru eladható állapotban legyen. Eszerint a csomagolása lehet bontott, de a doboz és az összes tartozék legyen meg hiánytalanul. Az úgynevezett higiéniás termékeket, mint például a férfi-női borotvát, az elektromos fogkefét vagy az orrszőrnyírót viszont csak akkor veszik vissza, ha azokat nem használták. Az üzletlánc a karácsony előtt vásárolt árukat január közepéig visszaveszi, vagyis az azonnali levásárlási lehetőség mellett egy évig beváltható utalványra cseréli.

A hibás termék visszavételére vagy javítására a jótállási és a szavatossági időn belül törvény kötelezi a cégeket.

Az Euronics ügyvezetője, Rohrböck András a Népszabadságnak elmondta: szerint a csereakciónak igazából nincs komoly forgalomnövelő hatása. Ráadásul a kisebb értékű termékeket szokták visszavinni, hiszen egy mosogatógépből elég csekély valószínűséggel vásárol egyszerre kettőt a család.

A blokk a lényeg

A blokk mindenütt elengedhetetlen dokumentum, legyen szó hibás vagy hibátlan áruról, anélkül ugyanis még a legengedékenyebb üzletvezetőt sem lehet meggyőzni. A cseregesztus már az outlet üzletekre is kiterjedt, és az akciós, hibátlan termékekre is alkalmazzák a kedvezményes vételár erejéig.

Van azonban egy másik megoldás is: hirdetőújságokban készpénzes felvásárlást ajánlanak, ám a tényleges árnál jóval kevesebbért – értesült a Népszava. A termékkör széles, az ékszerektől a ruhákon át a műszaki cikkekig terjed.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik