Belföld

Tárki: 5 százalék alatt az MDF és SZDSZ

A felnőtt lakosság mintegy kétharmada nem menne el szavazni, vagy nem mondja meg pártválasztását. A két nagy párton kívül egyik párt sem érné el a parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt – derül ki a Tárki legújabb felméréséből.

Egy „most vasárnapi választáson” a szavazásra jogosultak 47 százaléka venne részt. A biztos szavazó pártválasztók aránya az eddigi mérésekhez viszonyítva decemberben volt a legalacsonyabb, különösen az MSZP szavazók esetében. Az ellenzék továbbra is vezet a kormánykoalícióval szemben: a Fideszre a választókorú lakosság 36 százaléka voksolna, míg az MSZP-re 13 százalékuk.

A felmérés szerint a pártválasztók körében a Fidesz 40 százalékponttal, míg a biztos szavazó pártválasztók körében 47 százalékponttal vezet az MSZP előtt. A biztos szavazó pártválasztókon belül az ellenzéki párt támogatottsága jelenleg 68 százalékon áll, míg a szocialista párté ebben a hónapban 21 százalék.

A két nagy párton kívül egyik párt sem érné el a parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt, ha „most vasárnap” lennének a választások: az SZDSZ támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében mindössze kétszázalékos, míg a pártválasztók esetében három százalék. Az MDF tábora a teljes lakosságon belül két százalék, a pártválasztók körében pedig négy százalék. A biztos szavazó pártválasztókon belül az SZDSZ háromszázalékos, az MDF pedig négyszázalékos táborral rendelkezik – derül ki a kutatásból.

A Szonda Ipsos november végi felmérése szerint a biztos részvételt ígérő, pártot választók körében a Fidesznek 62, a kormánypártnak 24 százalékos a támogatottsága. Akkori mérésük szerint az MDF hat százalékot, az SZDSZ három-négy százalékot ért el. A Medián november végén közzétett felmérése szerint a választani tudó biztos szavazók között a Fidesz népszerűsége 64 százalékon, az MSZP-é pedig 26 százalékon állt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik