Belföld

Kulcstörvényekről szavaznak

A parlament hétfői ülésnapján rohamtempóban szavaz az országot egész évben foglalkoztató, kulcsfontosságú kérdésekről. Voksolnak a költségvetésről, az egészségügyi reformról és a Fidesz népszavazási kezdeményezéséről is. Ez utóbbiról, valamint az EU-szerződés ratifikálásáról előrehozták a voksolás időpontját.

Összesen 22 napirendi pontról tárgyal, ebből 14-ből zárószavazást tart a parlament az idei utolsó plenáris ülésen.

Az ombudsmanokra várni kell

Az év vége előtti egyik utolsó ülésén az Országgyűlés titkos szavazást tartott az ombudsmanjelöletkről, azonban egyikőjök sem kapta meg a képviselők kétharmadának bizalmát. Sólyom László adatvédelmi biztosnak a most leköszönő, ám a törvények szerint még egy ciklusra megválasztható Péterfalvi Attilát ajánlotta. A jövő nemzedékek ombudsmana posztra – amely új intézmény a magyar jogrendszerben – Nagy Boldizsár nemzetközi jogász a jelölt.

EU-szerződés ratifikálás

A személyekről történő szavazást követően a Ház szavaz a múlt héten Liszabonban elfogadott EU-reformszerződésről. Így hazánk elsőként ratifikálhatja az unió életében jelentős változásokat hozó dokumentumot.

Szavaznak a népszavazásról

Ezt követően szavaznak a képviselők a Fidesz által kezdeményezett, az Országos Választási Bizottság (OVB) és végül a Legfelső Bíróság által is jóváhagyott népszavazási kérdésekről. Ezek a vizitdíjra, a tandíjra és a kórházi napidíjra vonatkoznak.

Sarkalatos kérdések

Az Országgyűlés hétfőn szavaz a 2008-as költségvetésről. Várhatóan ez lesz az egyik utolsó napirendi pont.

Szavazás lesz egyes közlekedési témájú törvényekről is, így elsősorban a vasúti szárnyvonalak bezárásáról is.

Előtte voksolnak a képviselők arról a „tisztasági csomagról”, amely tartalmazza az állami vezetők javadalmazásának átláthatóságához szükséges egyes törvénymódosításokat, a miniszterek és az államtitkárok illetményének és juttatásainak nyilvánosságáról szóló intézkedéseket, valamint a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságának szabályozását.


Szavaznak az eü-reformról

Az egyik legkiélezettebb kérdés az egészségügyi reformról szóló szavazás lesz. A kormánypártok által kompromisszumos javaslatnak nevezett, a társadalombiztosítási rendszer átalakításáról szóló javaslatról késődélután voksolnak a képviselők. Érdekesség, hogy Szili Katalin fog a voksolásnál elnökölni, azaz ő nem szavazhat.

Ezeken kívül szavazás lesz a bejegyzett élettársi kapcsolatról is. A javaslat a házastársakéhoz hasonló jogi biztosítékokat adna az – akár azonos nemű – élettársaknak is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik