Belföld

A többség a több biztosító ellen?

Egy Fidesz által elkészíttetett felmérés szerint a megkérdezettek 76,3 százaléka nem akarja, hogy az Országgyűlés hétfőn megszavazza az egészségügy átalakításáról szóló törvényjavaslatot. A kormány szerint a Fidesz tévesen értelmezi az eredményt.

A Fidesz kérdésére, hogy „akarja-e, hogy a parlamenti képviselők megszavazzák a több-biztosítós egészségügyi rendszerrel kapcsolatos jogszabályt hétfőn” a 250 ezer magyar állampolgár 76,3 százalékban nemmel szavazott – közölte Tarlós István. A megkérdezettek mindössze 17 százaléka szavazott igennel, és 6-7 százalék nem tudott a kérdésre válaszolni. Ezek az arányok beszédesek, nem lehet bizonytalanságról beszélni – jelentette ki az ellenzéki párt fővárosi frakciójának vezetője.


A Fidesz szerint egyértelmű a helyzet


A politikus úgy vélte, „egyéb következtetés le sem vonható, mint hogy a magyar társadalom nem akarja a több-biztosítós egészségügyi rendszert”. Ha ennek ellenére a koalíciós többség megszavazza a törvényjavaslatot, akkor „kétségbe vonhatatlan egyértelműséggel” kijelenthető, hogy a magyar társadalom túlnyomó többsége ellen foglal állást.


Az ellenzéki párt által az elmúlt egy hétben készíttetett országos felmérés során 250 ezer, az ország különböző pontján élő embert kérdeztek meg telefonon. Arra a kérdésre, hogy melyik cég közreműködésével készült a felmérés, Tarlós István azt mondta: annak, hogy mely cég és mennyiért készítette a felmérést, a lényeghez semmi köze. A költségekről annyit közölt: amennyibe a telefonhívások kerültek.


MSZP: félreértelmezik az eredményt


Az emberek becsapása, ha egy közvélemény-kutatás adatait nem értelmezik helyesen – reagált Tarlós István bejelentésére a kormányszóvivő. Daróczi Dávid hozzátette: a védőoltásokról például lehet úgy is kérdezni, hogy vajon szeretik-e az emberek, ha tűvel szurkálják őket. A többség erre biztosan nemet mond, közben azonban mindenki tudja, hogy az oltás őt védi meg a betegségtől – fogalmazott.


Hasonló a helyzet most is: rendet kell tenni, hogy végre a páciens legyen a főnök az egészségügyben, és érte dolgozzon orvostól gyógyszercégig mindenki. Egy dolog változik ugyanis az új, egybiztosítós-többpénztáras rendszerben: a kórházaknak, rendelőknek és a többi szolgáltatónak versenyeznie kell egymással, hogy a beteg úgy érezze, mindent megtettek az ő érdekében – közölte.


Daróczi Dávid emlékeztetett: a biztosítás – mint eddig, a jövőben is – kötelező lesz, senkit sem lehet kizárni a rendszerből. Nem lehet különbséget tenni a biztosítottak között az alapján sem, hogy ki hány éves, hol lakik, milyen az egészségi állapota – mindez egyáltalán nem befolyásolja továbbra sem, hogy mennyi járulékot kell befizetni utána. A kismamák, gyerekek, öregek és szegények járulékát az állam fizeti ezután is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik