Belföld

Érpatakon vonult a gárda

A Magyar Gárda és a Nemzeti Őrsereg egy-egy egyenruhás osztaga vonult fel szombaton a szabolcsi Érpatakon. A helyi cigány kisebbségi önkormányzat ellentüntetést szervezett.

A szervezők mindkét rendezvényt bejelentették a rendőrségnek. Az atrocitásokat megelőzendő a rendőrség korláttal határolta el a roma tüntetőket a mintegy 30-40 egyenruhás felvonulótól. Néhány bekiabáláson túl más rendzavarás nem történt.

Vonult a polgármester is

A helyi cigány kisebbségi önkormányzat tiltakozó demonstrációját, illetve az azt követő felvonulást hozzávetőleg 100 rendőr biztosította. Közreműködtek abban is, hogy a két fél megegyezett arról: a javarészt romák lakta Kossuth utcán nem vonul át a Magyar Gárda és a Nemzeti Őrsereg egysége.

Orosz Mihály Zoltán polgármester, aki független jelöltként lett a település elöljárója, árpádsávos karszalagot viselve haladt a felvonulók mellett, majd a helyi általános iskolában tartott Árpád-ünnepségen köszöntötte a megjelenteket. Szegedi Csanád, a Jobbik alelnöke a rendezvényen árpádsávos zászlót ajándékozott Érpatak önkormányzatának.

A közigazgatási hivatalhoz fordultak

A program zárásaként a polgármesteri hivatal házasságkötő és tanácskozó termét Árpád-teremnek nevezték el, ahol felavatták Balogh Géza nyíregyházi szobrász Árpád fejedelmet ábrázoló domborművét. Ifj. Bogdán János, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) szóvivője elmondta, több vezetőjük is részt vett az érpataki békedemonstráción, amelyen sikerült megakadályozni, hogy a gárda tagjai a cigánysorra vonuljanak.

Közölte, az OCÖ levéllel fordul a település jegyzőjéhez, a közigazgatási hivatalhoz, valamint az oktatási tárcához, mert tudomásuk szerint a Magyar Gárda a rendezvény idején a helyi iskolát használta „központként”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik