Belföld

Gyurcsány biztos a reformban

Gyurcsány Ferenc biztos abban, hogy az egészségbiztosítási törvényt hétfőn elfogadja a parlament és abban bízik, hogy ezt követően a köztársasági elnök is aláírja a jogszabályt - a miniszterelnök ezt az MSZP országos választmányának szombati budapesti ülése után mondta.

A miniszterelnök, a szocialista párt elnöke azt mondta, hogy az egészségbiztosítás átalakítását hamis, hazug vita kíséri.

Hangsúlyozta: hazugság az, hogy megszűnik a nemzeti kockázatközösség, valamennyi polgár ugyanazon szabály szerint fizet majd egy közös társadalombiztosítási alapba. Nem lesz gazdagok és szegények biztosítója – jelentette ki a miniszterelnök.

Akik ezzel ellentéteset állítanak, azok hazudnak – mondta. Úgy fogalmazott, legyen annyi bátorságuk, mint neki Balatonőszödön volt, és hagyják abba a társadalmi megtévesztés politikáját. Szavai szerint sokat kell tenni azért, hogy az ország pontosan értse, hogyan működik majd az új egészségbiztosítási rendszer, de nem lehet tudatosan megtéveszteni az embereket.

Kérdésre válaszolva közölte, annak fényében, hogy nem szűnik meg a nemzeti kockázatközösség és nem lesz több-biztosítós modell, nem érthető a december 17-i sztrájk indoklása. Bízik abban – fűzte hozzá -, hogy a szakszervezetek ezt megértik.

A miniszterelnök kiemelte: az új egészségbiztosítási rendszer olyan, amelyben együttműködésre van kényszerítve a köz- és a magánérdek, a kettő közül pedig az előbbi a meghatározó. Megjegyezte, 100 milliárdos forrásra számítanak a magánbefektetőktől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik