Belföld

Szili: mindenki ítélje el a Magyar Gárdát

Védeni kell azt a nemzeti kisebbséget, amellyel szemben bármilyen ordas eszmék zászlaja alatt bárki bakancsokban masírozva vonul fel - mondta pénteken Nagykanizsán Szili Katalin. A házelnök szerint valamennyi frakciónak el kell ítélnie az ilyen eseményeket.

“Javaslom, hogy a parlamenti pártok közösen ítéljék el azt, ami ma az országban megtörténhet bármelyik településen, bármely közösség ellen fellépve, akár a rend nevében” – közölte a parlament elnöke. Hozzátette: azzal kellene befejezni az évet, vagy kezdeni a tavaszi parlamenti időszakot, hogy “közösen nyilvánítsa ki valamennyi frakció azt, hogy elítéli az ilyen eseményeket, felvonulásokat, akár bakancsban, akár testületileg, akár zászlók alatt, akár bármilyen rasszista eszmék nevében” teszik.

Elcsendesedő közélet

A házelnök a nagykanizsai Cigány Kisebbségi Önkormányzat, a Roma Nők Országos Szervezete és az Európai Unió Roma Ifjúságáért Egyesület nemzetiségi napja alkalmából tartott ünnepi beszédében szólt arról is, hogy nagyon fontosak a különböző fejlesztési programok, amelyek az ország különböző részein azért valósulnak meg, hogy azok a közösségek, amelyek ma nehezebben élnek, felzárkózhassanak.

“Azt szeretném mindannyiunknak kérni a jövő évben, hogy legyen érzékelhető ez a felemelkedés, a változás amit a nagy reformok hoznak, hiszen igazán ez hozhat ennek az országnak nyugodt, békés holnapot”. Szili Katalin azt mondta: kívánja, hogy a következő napokban csendesedjen el a közélet is. “Hétfőn bezárjuk a parlamenti ülésszakot, lesz költségvetésünk, meglesz minden olyan sarkalatos törvény, ami ahhoz kell, hogy folytassuk ab reformokat.”

A nagykanizsai nemzetiségi napon ugyancsak résztvevő Lendvai Ildikó köszöntőjében úgy fogalmazott: kellenek nagy, drámai lépések is a rend, a béke a nyugalom és az összetartozás érdekében. “A Magyar Gárda kísértete ellen mi lehet a nagy lépés: szülessenek olyan jogszabályok, amelyek megakadályozzák ilyen szervezetek létrehozását, de a jogszabály betűje sosem elég”.

Nemzetcsonkítás

Lendvai Ildikó közölte: aki kirekeszt, az az országot is szegényíti. “Jogtalan az a név, hogy Magyar Gárda, mert a nemzetet akarja kisebbíteni, ki akarja rekeszteni az ország egy részét. Nem az a legnagyobb nemzetcsonkítás, hogy a határon belüli magyar nemzetből akarnak leszeletelni?”

Az lenne az igazán csonka Magyarország, ahol nem lenne mindenkinek helye – folytatta az MSZP frakcióvezetője. “Végre megszólalt a köztársasági elnök, az ombudsmanok is, és házelnök asszony is. Kell, hogy segítsen ez a szellemi élőlánc” – fogalmazott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik