Belföld

Nyugaton már esik a hó

Pénteken szórványosan akár havazhat is, szombaton időnként viharosra fordulhat az északi szél, a ciklon lassan elhagyja Magyarországot, és igen hideg, de szárazabb levegő érkezik – írja az Időkép.hu.

Az ország nyugati megyéiben elszórtan havazott péntek reggel, a meteorológusok szerint azonban a hétvégén száraz, hideg idő várható.


Péntek délután változóan felhős időre számíthatunk, napos és felhősebb időszakok váltakoznak. Az időnként megnövekvő felhőzetből szórványosan hózápor és gyenge havazás alakulhat ki. A szél napközben erős északi irányú lesz, nyugaton helyenként viharos lökésekkel. Igen hideg lesz: a hőmérséklet csúcsértéke 0 és 1 Celsius-fok között alakul.


Szombaton viharos széllökések lesznek

Szombat reggel közepesen, illetve erősen felhős reggelre ébredhetünk. Szórványosan kisebb hózáporok előfordulhatnak. Az északias irányú légmozgás erős lesz, helyenként viharos lökésekkel. A hajnali, kora reggeli órákra -2 és -5 Celsius-fok közé süllyed a hőmérő higanyszála. Néhány szélvédett északi helyen még ennél alacsonyabb értékeket is mérhetünk.

Szombat délután délutánra az elvékonyodó felhőzet mellett napos és felhősebb időszakok váltakoznak! Az északi szél élénk lesz. A hőmérséklet csúcsértéke 0 és 1 Celsius-fok között alakul.

A következő időszakban az a ciklon, mely hazánk változékony, esős napjait is okozta, lassan elhagyja térségünket, és a Nyugat-Európában kiépült magasnyomású légköri képződmény határozza meg majd időjárásunkat. Ezen anticiklon keleti peremén északi, északkeleti áramlással igen hideg, de már szárazabb légtömegek érkeznek térségünkbe. A következő napokban téliesen hideg napokra kell készülni.


Hideg lesz a vasárnap éjszaka

A több-kevesebb napsütés mellett időnként megnövekszik a felhőzet és elszórtan alakulhat ki kisebb havazás, hózápor.


Vasárnapra erősödik az éjszakai lehűlés, országszerte fagypont alatt alakul a minimumhőmérséklet, helyenként azonban -7 Celsius-fok közeli értéket is mérhetünk. Napközben több órás napsütésben bízhatunk, az időnként megnövekvő felhőzetből már csak elszórtan alakulhatnak ki kisebb hózáporok.


Nem kell frontra számítani

Pénteken frontmentes napunk lesz ugyan, de a szép idő, erős széllel fejfájást, csökkent véralvadási képességet, görcshajlamot, vérnyomássüllyedést, alvászavarokat okozhat. A huzatra érzékenyek körében megterhelő lehet az erősebb szél.

Pénteken a közlekedés meteorológiai feltételei téliesre fordulnak. Helyenként vizes, csúszós útszakaszok alakulhatnak ki, több helyen télies körülményekkel találkozhatnak az útrakelők. A forgalom mellett nagy figyelmet kell fordítani a megváltozott útviszonyokra. A leesett hó, az erős széllökés, a korai sötétedés nagyban zavarhatja a vezetést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik