Belföld

Nem sztrájkol a BKV

Visszavonták sztrájkfelhívásukat a BKV szakszervezetei. A péntek délután bejelentett megállapodás értelmében az érdekvédők „házon belül” oldják meg a problémákat, és „nem vonják be ebbe az utazóközönséget”. Az FN sorra veszi a sztrájkoló és a megállapodó szakszervezeteket.

Megállapodott a cégvezetés az elégedetlen munkavállalókkal, így a közlekedési vállalat dolgozói nem vesznek részt a hétfői 9 órás sztrájkban.

A dolgozók elsősorban azt szerették volna, ha a műszaki dolgozó és a járművezetők munkakörülményei javultak volna, illetve nagyobb beleszólást szerettek volna a cég átszervezésével kapcsolatos döntésekbe.

A péntek délután bejelentett megállapodás értelmében az érdekvédők „házon belül” oldják meg a problémákat, és „nem vonják be ebbe az utazóközönséget”.

Nemes Gábor, a Cinkota Autóbusz Szakszervezet elnöke elégedetten nyugtázta, hogy a cégvezetés elhalasztja a leépítésekről szóló döntést. Antal Attila, a BKV vezérigazgatója lapunknak elmondta: eredetileg december 29-ig kellett volna megállapodni erről. A cégvezetés 350 főt szeretne elbocsátani a cégtől, a januári egyeztetések során arról fognak megállapodni, hogy ez pontosan kiket érint.

Bartha Pál, a Fürst Sándor Autóbusz Szakszervezet elnöke reményét fejezte ki, hogy a megállapodás értelmében javulni fog a járművek műszaki állapota és a dolgozók munkakörülményei is.


Többször engedett a kormány


A BKV szakszervezetein túl visszavonták sztrájkfelhívásukat a Volán munkavállalóinak érdekképviseletei, miután a kormány megígérte, hogy egységesíti a sofőrök nyugdíjazására vonatkozó szabályokat.


Szintén kiegyezett a kabinettel a Vasutasok Szakszervezete: a kormány ugyanis gyakorlatilag visszakozott mellékvonal-bezárási terveitől.


Mások sztrájkolnak hétfőn


Nem veszik fel a munkát a Budapest Airportnál reggel 7 óra és 9 óra között, négyórás sztrájkot tartanak a LIGA Villamos és Hőenergia-ipari Szakszervezetek, 2, illetve 2-8 órás munkabeszüntetésre szólított fel a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A Magyar Orvos Szövetség országosan, váltott időpontokban sztrájkol, a SZEF-hez tartozó Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) kétórás figyelmeztető sztrájkot tart.


A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete határozatlan idejű, a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége négyórás sztrájkot hirdetett.


A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) az ország 19 megyéjében 40 helyen félpályás útlezárást tart.


A tiltakozók a Liga vezetésével arra kívánják rászorítani a kormányt, hogy vonja vissza az egészségügy finanszírozását átrajzoló törvényjavaslatát, amelynek végszavazása hétfőn délután lesz a Parlamentben. A tiltakozók ezen túl azt is követelik, hogy 2008 januárjától ne változzék meg a nyugdíjszámítás módja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik