Belföld

A Liga részéről lesz sztrájk

Nem sikerült megegyezni a hétfői országos sztrájk leállításáról a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége, valamint a kormány pénteki sztrájktárgyalásán, a sztrájk leállításának szombat déli határidejéig újabb tárgyalási fordulóról sem állapodtak meg.

A szakszervezetek úgy értékelték a pénteki tárgyalást, hogy három követelésük közül egyet sem teljesíti a kormány.

A kormányzati oldal viszont felelőtlenségnek nevezte, hogy a Liga Szakszervezetek nem hajlandó nyilvánosságra hozni, hogy mely munkahelyeken szerveznek kétórásnál hosszabb sztrájkot hétfőn és azt követően. Ez káoszt okoz az országban, és erkölcsileg elfogadhatatlan – hangsúlyozta Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára, a kormányzati tárgyalócsoport vezetője.

Gaskó István a LIGA Szakszervezetek rendkívüli tanácskozása után tartott sajtótájékoztatóján elmondta: ha a kormány elfogadja Szili Katalin házelnök javaslatát, és februárra halasztják az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvényjavaslat zárószavazását, akkor a LIGA hajlandó felfüggeszteni a hétfőre meghirdetett országos sztrájkot. Majd hozzátette: országos sztrájkbizottságot alakítottak, amely a LIGA Benczúr utcai központjából fogja irányítani a hétfői munkabeszüntetéseket.

A szövetség kongresszusa arra is felhatalmazta az elnökséget, hogy vessen be minden lehetséges jogi eszközt annak érdekében, hogy ne lépjen életbe az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvénytervezet, részletekre nem tért ki a szakszervezeti vezető. Mint mondta, hétfőn közlik, hogy milyen jogi lépések jöhetnek szóba.

Résztvevők, szép számmal

A Budapest Airportnál reggel 7 óra és 9 óra között tartanak sztrájkot a LIGA Villamos- és Hőenergia-ipari Szakszervezetek, továbbá 2, illetve 2-8 órás munkabeszüntetésre szólított fel a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

A Magyar Orvos Szövetség országosan, váltott időpontokban sztrájkol, a SZEF-hez tartozó Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) kétórás figyelmeztető sztrájkot tart.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete határozatlan idejű, a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége négy órás sztrájkot hirdetett.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) december 17-én az ország 19 megyéjében 40 helyen félpályás útlezárást tart.


A MÁV-nál pénteken még nem jött létre megállapodás a sztrájk ideje alatti elégséges szolgáltatásokról, az egyeztetést a hét végén folytatják.

Apáti István, az akciókhoz csatlakozó Közlekedési Dolgozók Országos Egyesülete (KDOE) elnöke úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy az egyesületüket alkotó taxisofőrök is úgy nyilatkoztak, hogy hajnali 4 órától határozatlan ideig részt vesznek a munkabeszüntetésben. Az egyesülethez tartozó gépjárműoktatók reggel 8-tól határozatlan ideig sztrájkolnak.

Várhatóan mintegy negyvenezer pedagógus fejezi ki szolidaritását valamilyen formában hétfőn a Liga Szakszervezetek akciójával a Pedagógusok Szakszervezetéhez (PSZ) eddig érkezett adatok szerint. A pedagógusok 51 százaléka kék szalagot tűz ki, míg 18 százalékuk kétórás figyelmeztető sztrájkot tart, 9-10 százalékuk egynapos munkabeszüntetéssel tiltakozik. A többiek figyelmeztető fórumokat szerveznek az intézményekben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik