Belföld

A kormány dacol a sztrájkkal

A kormányt nem fogja álláspontja megváltoztatására kényszeríteni a december 17-re hirdetett sztrájk – vélték az MTI-nek nyilatkozó politológusok.

Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting szakértője, Juhász Attila, a Political Capital elemzője és Kiszelly Zoltán politológus egyetértett abban, hogy az egészségügyi reform alakulását nem fogja megváltoztatni a sztrájk, a munkabeszüntetésnek nem lesz akkora hatása, hogy az befolyásolja a kormány döntéseit.

Juhász Attila szerint az egészségügy átalakítása olyan komoly politikai tartalommal bír, amit nem képesek a szakszervezetek megváltoztatni. Ráadásul most úgy látszik, hogy a sztrájk „összerántja” a koalíciót, azaz a kormány akaratát erősíti. Az egészségügy sorsát nem a szakszervezetek követelései fogják eldönteni, hanem az, hogy a szocialista politikusok mennyire tartják elfogadhatónak az átalakítást.


Csak magyar viszonylatban jelentős

Azért sem lehet átütő erejű a munkabeszüntetés, mert a szakszervezetek szervezettsége alacsony Magyarországon, kevés tagjuk van, nem eléggé reprezentatívak. A társadalmi bizalom is alacsony a szakszervezetek iránt, egyes felmérések szerint még a biztosítótársaságokban is többen bíznak, mint az érdekvédelmi képviseletekben.

Szomszéd Orsolya is úgy vélte, hogy a magyarországi sztrájknak nem lesz olyan súlya, mint a nyugat-európaiaknak, a kormány így nincs rákényszerítve arra, hogy megváltoztassa az álláspontját. Magyar viszonylatban azonban várhatóan jelentősnek lesz majd mondható a december 17-i megmozdulás – tette hozzá.


Szakszervezetek közti harc

Kiszelly Zoltán szerint megkésett a sztrájk, a követelések jelentős részéről már döntés született, illetve születik akkorra: a nyugdíjszabályok januárban már életbe lépnek, az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló törvény végszavazása lesz hétfőn. Hangsúlyozta, hogy a történéseket a törvényalkotási folyamat elején lehetett volna befolyásolni, most már nem fog a kormány álláspontja megváltozni.

Az érdekvédelmi szervezetek – és vezetőik között – konkurenciaharc folyik, ami arról szól, hogy melyik szövetség az erősebb, hitelesebb, melyik tud több embert az utcára vinni. A szakszervezeti vezetőkben emellett egyéni ambíciók is munkálnak – hangsúlyozta Kiszelly Zoltán. Szomszéd Orsolya is úgy látja, hogy belső csatározás folyik a szakszervezetek és vezetőik között, de erre már korábban is volt példa.


Nem lesz hatása

Az is kevésbé megszokott, hogy ágazati követelések helyett általánosabb, politikai akaratról van szó. Azzal azonban, hogy politikai felhangja is van a sztrájknak, csökken az összefogás, többen ugyanis azért nem csatlakoznak, mert nem akarnak belefolyni a politikába – mutatott rá Szomszéd Orsolya. Kiszelly Zoltán szerint is átpolitizálódott a sztrájk, emiatt pedig kevesebben vehetnek részt benne. Ezzel együtt valós követelések állnak a munkabeszüntetés mögött, az akciót azonban a pártok megpróbálják saját céljaikra felhasználni.

A politológusok úgy vélték: nem lesz vízválasztó a december 17-i sztrájk, tehát nem lehet azt mondani, hogy ha a munkabeszüntetés sikeres lesz, akkor az érdekvédelmi szervezetek a jövőben könnyebben érvényesítik majd akaratukat. Az sem valószínű, hogy sikertelenség esetén a kormány a mostaninál kevésbé veszi figyelembe a szakszervezeteket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik