Belföld

Annektálnák a zöldpártot

Magyarországon lenne igény egy zöldpártra, de szakértők szerint a jelenlegi szabályok gyakorlatilag kizárják egy valóban új pártformáció megjelenését – írja a Népszabadság.

Százmilliós-milliárdos befektetés, szerves kapcsolat a hazai zöldmozgalommal, új, hiteles politikai stílus és szervezet – így foglalható össze egy ütőképes – a parlamenti küszöb átlépésére is esélyes – zöldpárt létrehozásának feltételrendszere. A lapnak nyilatkozó szakértő úgy véli igény talán valóban lenne egy hiteles zöldpártra, a mostani választási rendszer kifejezetten megnehezíti egy új erő porondra lépését. Egy új formációnak csak akkor van valódi esélye a meggyökerezésre, ha markánsan más értékrendet vall, mint a mostani parlamenti erők.

Egy másik vélemény szerint százmilliós a bejutási küszöb, és a kopogtatócédulás rendszert is el kellene hozzá törölni, itt ugyanis a nagy pártok fizetett alkalmazottai letakarítják a pályát a kisebb szerveződések elől. Új párt parlamentbe jutására a jövőben is csak akkor van komoly esély, ha a nagy pártok egyike úgy dönt, akar magának egy szatellitpártot.

A választók nagy része nyilvánvalóan kedvezően viszonyulna egy zöldpárt megalakulásához, de ha a választásokon el kell menni szavazni, közülük a többség sokkal inkább tradicionálisan dönt – véli a politikai elemző. Sokkal inkább el tudja képzelni, hogy jó célnak vagy a politikai rációnak megfelelően a mostani parlamenti pártok kezdik el képviselni markánsabban a zöld irányvonalat. Ha ma alakulna is olyan zöldpárt, amelynek népszerűsége a közvélemény-kutatások által már kimutatható lenne – azt egy nagy párt nagy valószínűséggel „annektálná”, vagy használná a zöldek üzeneteit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik