Belföld

Széllel támad a hideg

Elszórt hózáporok mellett 1 és 4 fok várható, az északi szél erős lesz, néhol viharos lökések kísérik. Pénteken marad az erős szél, reggel fagypont alatt lesz a hőmérséklet, ami továbbra is folyamatosan csökken, szerdára már -1 és -7 fokot jósolnak.

Csütörtökön délután a felhőátvonulások mellett némi napsütésre is számíthatunk. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 4 Celsius-fok között alakul, azonban az erős, helyenként viharossá fokozódó északi, északkeleti szél miatt ennél jóval alacsonyabb lehet a hőérzet – írja az Időkép.hu.

Pénteken reggel országszerte erősen felhős, illetve borús lesz a reggel, gyenge havazás, jelentéktelen hózáporok alakulhatnak ki. Az északi, északkeleti irányú szél ekkora már mérséklődni fog valamelyest, de egy-egy viharosabb széllökés továbbra is előfordulhat. Hajnalban -1 és -3 Celsius-fok közé süllyed a hőmérő higanyszála.


Hidegfront

Napközben változóan felhős lesz az égbolt, főleg a délután folyamán várható kevés napsütés. Kisebb havazás, hózápor bárhol előfordulhat, az északi, északkeleti szél a délután második felére jelentősen mérséklődik majd, ekkor már csak az északkeleti országrészben számíthatunk erősebb széllökésre. A nappali csúcshőmérséklet 0 és 1 fok között alakul a déli, kora délutáni órákban.

Csütörtökön hidegfronti hatásban lesz részünk, a meteorológiai elemekben végbemenő gyors és nagymértékű változások alkalmazkodásra késztetik az élő szervezeteket. A légnyomás-növekedés hatására a vérnyomás csökken, a szívműködés gyengébb. A hidegfrontra érzékenyek kábaságra panaszkodhatnak, a reflexidők megnyúlnak, az alvás mélyebbé válik.


Vizes utak


Az ébren töltött idő alatt a koncentráció erősebb ugyan, a munka üteme mégis lassabb, a teljesítmény csökken. Ilyenkor növekszik a görcskészség, fokozódik a trombóziskészség, halmozódhatnak az asztmás rohamok. A közlekedés meteorológiai feltételei az ország egész területén mind kedvezőbbek lesznek.


Délutántól szórványosan vizes, csúszós útszakaszok alakulhatnak ki, több helyen télies körülményekkel találkozhatnak az útrakelők. A forgalom mellett nagy figyelmet kell fordítani a megváltozott útviszonyokra. A leesett hó, az erős széllökés, a korai sötétedés nagyban zavarhatja a vezetést. Nő a féktávolság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik