Belföld

Nem kárpótolják az azbesztmérgezetteket

Több százan szenvednek gyógyíthatatlan betegségben az Azbesztcement-ipari Vállalat eternitgyárának korábbi dolgozói közül. Sem az utódcég, sem a magyar állam nem vállalja a felelősséget – írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint egy 1989-ben keletkezett szindikátusi szerződés, amelyet a Pénzügyminisztérium jóváhagyott, a nyergesújfalui Eternit Kft.-t, vagyis a jelenlegi utódcéget nevezi meg illetékesként kártérítési ügyekben. A Pénzügyminisztérium ezzel kapcsolatos nyilatkozatában nem tagadta a szerződés létét, csupán azt állította: „a szindikátusi szerződést tartalmazó iratok nem állnak rendelkezésre”.

Az Eternit Kft. jelenlegi ügyvezetője nem hallott olyan szerződésről, amely az Eternit Kft.-t jelöli meg felelősként. Az egykori cég egyetlen vezetője sincs már az üzemben, a régi iratok sincsenek meg.

Világszerte egyébként hatalmas összegeket fizetnek a károsultaknak azok a vállalatok, amelyek azbeszttartalmú termékekkel foglalkoztak. A közelmúltban csak az Egyesült Államokban kétszázezer egyéni keresetet nyújtottak be olyan cégek ellen, mint a General Electric, a Ford Motor Company, a Royal Dutch Shell és az Ericsson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik