Belföld

Lebénítja a BKV Budapestet

Alig 2000 BKV-s hirdetett sztrájkot jövő hétfőre, de ettől mégis megbénulhat a város: a metrókra nehezülő nyomás miatt az állomások teljes lezárása sem kizárt.

Lapunk információi szerint a Budapesti Közlekedési Zrt-nél működő 32 szakszervezet közül 6 csatlakozott a december 17-i, üzemkezdettől 9 órán át tartó sztrájkfelhíváshoz. Ez viszont elég lehet ahhoz, hogy az egész főváros közlekedése megbénuljon, mert olyan döntések meghozatalára kényszeríti a céget, amitől gyakorlatilag a BKV egésze leáll.



Lebénítja a BKV Budapestet 1

Leállhatnak a Combinók is (Fotó: MTI)


A nagykörúti és pesti villamosok valószínűleg folyamatosan járni fognak. Ezek a vonalakon nagy torlódásokra lehet számítani, de ettől még folyamatos maradhat a közlekedés. (Kivéve, ha az utasok nem engedik becsukódni a tömött villamosok ajtajait, ilyenkor ugyanis a Combino villamosok biztonsági rendszere nem engedi elindulni a járműveket.)

Bezárhatják a metrókat is


A metrókban azonban komolyabb fennakadásra lehet számítani, ugyanis a földalatti közlekedésre a megszokottnál jóval nagyobb nyomás nehezedik majd. A forgalom biztonsága érdekében azonban a szabályok nem teszik lehetővé, hogy az utasok összezsúfolódjanak az alagutakban, ezért a biztonsági szolgálat éppen a legkritikusabb időszakokban kényszerül majd lezárni az állomások bejáratát.

Ilyen lezárásra Budapesten még alig került sor, külföldön azonban nagyobb események, például népszerű focimeccsek után rendszerint csak szakaszokban engedik az utasokat a megállókba.

Így tehát azokon a vonalakon is lehet üzemszünetre számítani, ahol egyébként nem sztrájkolnak a dolgozók – a cégnél egyébként ők vannak többségben.

Sok busz nem indul el


A két legjelentősebb, a tavalyi és az idei sztrájkfelhívásokban is hangadóként jelen lévő szervezet, a Cinkota Autóbusz és a Fürst Sándor Autóbusz Szakszervezet egyenként 900-900 taggal rendelkezik, de ők adják a fővárosi buszközlekedés gerincét, a 7-es buszcsaládot, Észak-Pesten és Dél-Budán pedig a rövidebb járatok egy részét.

A buszosok közül sztrájkolni akar az Autóbusz Nemzeti Szabad Szakszervezete 112 taggal és a Banos József vezette Cinkota Buszgarázs Független Szakszervezete 30 taggal.

Hozzájuk csatlakozott a 103 fős Trolibusz Dolgozók Független Szakszervezete, és a Budai Független Villamos Szakszervezet 184 tagja is.

A cégnél egyelőre még folynak a tárgyalások az elégséges szolgáltatás mértékéről, és valószínűleg csak az utolsó pillanatban jutnak egyezségre a felek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik