Belföld

Fidesz: az MSZP megtámadja majd a népszavazást

A Fidesz azt feltételezi, hogy a kormány továbbra is időhúzásra játszik, és az Alkotmánybíróságnál megtámadják a december 17-én meghozandó parlamenti döntést a népszavazás elrendeléséről – mondta Répássy Róbert, az ellenzéki párt frakcióigazgatója.

Az Országgyűlésnek csak formális döntést kell hoznia a népszavazás ügyében – mondta a politikus. Az Alkotmány szerint 200 ezer hiteles aláírás esetén a népszavazást kötelező elrendelni. A választási eljárási törvény kimondja: az Országgyűlés határozata elleni kifogást a határozat közzétételét követő nyolc napon belül lehet – az Alkotmánybírósághoz címezve – az Országos Választási Bizottsághoz benyújtani. Az Alkotmánybíróság a kifogást soron kívül bírálja el.

Répássy Róbert kifejtette: a kormányról az elmúlt 14 hónap alatt már kiderült, hogy nem akarja, hogy értelmes vita lehetősége nyíljon az egészségügyi és oktatási rendszer jövőjéről az emberek előtt.

A politikus szerint a kormány eddig is húzta az időt, például azzal, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) rendszeresen a legtávolabbi határidőkig kitolta a döntések meghozatalát. Ha ez a 14 hónapos időhúzás nem következik be, már le is lehetett volna bonyolítani a népszavazást, és 2008 január elsejétől nem lenne vizitdíj, kórházi napidíj és tandíj – tette hozzá. Reményei szerint a népszavazást akár már februárban meg lehet tartani, de jövő tavasszal mindenképpen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik