Belföld

Megvétózták a Fidesz egészségügyi javaslatát

Nem támogatta az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága a Fidesz és a KDNP által előterjesztett, szakértők által kidolgozott egészségügyi „ellenreform" javaslatát, így az nem fog a parlament elé kerülni.

A grémium 8 igen és 13 nem szavazattal utasította el, hogy a törvénytervezet a parlament elé kerüljön. Az előterjesztést egyébként Mikola István (Fidesz) és Nagy Kálmán (KDNP) jegyzi, ám magát a javaslatot egy szakértői csoport dolgozta ki.


A javaslat – mint azt egyik kidolgozója, Gilly Gyula lapunknak elmondta – többek között azt tartalmazza, hogy nincs szükség több biztosítóra, inkább az OEP-et kéne átalakítani egy független, hatékonyabban ellenőrző és elosztó szervvé. Ebben az esetben mindegy, hogy a szolgáltatók (kórházak, rendelők) magánkézben vannak-e, vagy államiban, hiszen közöttük azonnal megindulna a verseny. A szisztéma – kidolgozói szerint – olcsóbb lenne, mint több biztosítót kiépíteni, ráadásul nem kéne több tb-t fizetnünk, mégis működhetne a rendszer.


Az ellenreform-javaslat az emberek egészségnyereségére alapoz, így a szűrésre és a megelőzésre fordított volna nagyobb figyelmet. Gilly Gyula a FigyelőNetnek nyilatkozva pár napja úgy vélte, javaslatukból előbb-utóbb mindenképpen lesz valami, mert a több-biztosítós modell – mint fogalmazott – bukásra van ítélve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik