Belföld

Sólyom határozottan elítélte a Magyar Gárdát

Cigányellenesnek ítélte a Magyar Gárda felvonulását, és visszautasította a Jobbik szónokának a náci ideológiával átitatott beszédét a köztársasági elnök. Sólyom László véleményét az ombudsmanok kérték ki.

Közleményben ítélte el a köztársasági elnök a Magyar Gárda hétvégi, tatárszentgyörgyi felvonulásán elhangzottakat. Sólyom László szerint a december kilencedikei felvonulás „kifejezetten cigányellenes tüntetés volt.”

Az államfő, az ombudsmanok közös felszólítására reagálva úgy fogalmazott, „az ilyen mozgalmakkal és szervezetekkel kötelességünk szembeszegezni saját értékrendünket. Egyetlen jóakaratú ember sem tűrheti az emberi méltóság megsértését, és egyenlő méltóságunk megkérdőjelezését”.

Náci ideológia

Sólyom kiemelte, hogy a Jobbik egyik szónoka negatív tulajdonságokat etnikai, faji vagy biológiai meghatározottsággal kötött össze. „Az ilyen gondolatokat, amelyek a náci ideológiának is részei voltak, a leghatározottabban visszautasítom” – közölte az államfő.


Sólyom határozottan elítélte a Magyar Gárdát 1

Határozottan elítélte (Fotó: FN) KÉPGALÉRIA


Mint írja, éppen nyugalomra, nyitottságra és együttműködési készségre, valamint a kötelességek vállalására van szükség mind a többségi társadalom, mind a cigányság részéről. Úgy véli, Magyarország jövőjének egyik fontos tényezője lesz, hogy sikerül-e, és milyen megoldást találnunk. „Ehhez pedig szakmai megközelítésre, és erre épülő hosszú távú, objektív szakpolitikára van szükség. Azt is hangsúlyozni kell, hogy mindez nem választható el a magyar társadalom általános szociális problémáinak kezelésétől” – jegyezte meg a köztársasági elnök.

Fenyegető felvonulás

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a radikális jobboldal pártja 2002-ben kiesett a parlamentből, és választói támogatásuk 2006-ban, egy újabb párt alakítása ellenére is jelenetéktelen maradt. Idén nyáron azonban a szélsőjobb rátalált arra a megjelenési formára, amely tartósan óriási médiaérdeklődést biztosíthat neki: egyenruhás szervezetet alapított, s az avatási ceremóniákat legutóbb már fenyegető felvonulás követte. Az így nyert figyelem felerősíti mondanivalójukat is.

Közleménye végén támogatásáról biztosította Kállai Ernő kisebbségi ombudsmant, hiszen „a demokratikus állam alapja a jogok érvényesítése és védelme, mindenki szabadságának biztosítása. De éppen így számíthat rám a cigányság társadalmi helyzetének megoldását célzó lépésekben is” – fogalmazott Sólyom.

Mindenki szóljon

Kállai Ernő előzőleg valamennyi közjogi méltóságot megkereste levélben, hogy fejtsék ki álláspontjukat a Magyar Gárdával kapcsolatban.

A Magyar Gárda 260, és a nyírségi szerveződésű Nemzeti Őrsereg 50 tagja vasárnap délután felvonulást tartott a Pest megyei Tatárszentgyörgyön. A szervezet vezetői több sajtónyilatkozatban jelezték, hogy a demonstrációval a „cigánybűnözésre” akarják felhívni a figyelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik