Belföld

Orbán: majd meglátjuk, lesz-e kormányváltás

Orbán Viktor szerint vadonatúj politikai helyzet állhat elő Magyarországon a népszavazással, ami elvezethet a kormányváltáshoz, azonban ő is csak feltételes módban fogalmazott a kormányváltásról. Majd meglátjuk – tette hozzá. Hatalomra jutásuk esetén a pártelnök 2-3 éven belül nem reformálná meg a nyugdíjrendszert.

Az interneten közzétett beszélgetésen Orbán Viktor ismét Vukovich Gabirella demográfussal, Farkas Péter szociológussal beszélgetett, s a diskurzust saját sajtófőnöke irányította.

A Fidesz elnöke szerint a népszavazás három kérdése nem akármilyen kérdések, mert ezeknek pont az ellenkezőjét ígérték a politikusaink. Orbán úgy véli, hogy a népszavazás egyik jelentése az, hogy az emberekkel nem lehet mindent megtenni.„Ez a kiállás kérdése” – jegyezte meg.

Hozzátette, hogy ezek a népszavazási kérdések olyan területekről szólnak, ahol reformok indultak meg. S így nemcsak a tandíjról, hanem a kormány oktatáspolitikájáról, nemcsak a vizitdíjról és a kórházi napidíjról, hanem az egészségügyi ámokfutásról is véleményt mondhat az ország..

Szemben az akarattal

„Demokráciában élünk, nem lehet, hogy a kormány szembe menjen a népakarattal” – figyelmeztetett, mondván a referendum vadonatúj politikai helyzetet teremt, ha a szavazók elsöprő fölénnyel szavaznak egy irányba.


Orbán: majd meglátjuk, lesz-e kormányváltás 1

No, eljött az idő (Fotó: orbanviktor.hu)


Az ellenzéki politikus szerint az is megeshet, hogy annyi ember szavaz majd egy irányba ezekben a kérdésekben, hogy éppen a szociális válság kérdésében jön létre egy olyan széles, pártszimpátiát egyébként keresztülmetsző összefogás, amely új politikai helyzetet teremt Magyarországon, ami elvezethet a kormányváltáshoz.

„A Fidesz dolga, hogy ha bekövetkezik a változás, amiért dolgozni kell persze, akkor bátran mondhassa: no, eljött az idő, hogy ezt az oktatáspolitikát, ezt az egészségpolitikát, kkv-t fejlesztő politikát, közigazgatási politikát, adópolitikát hajtsuk végre közösen. Tudjuk, mit kell tenni, ideáinkat be tudjuk mutatni, meg tudjuk vitatni, és utána kérünk rá felhatalmazást” – ismertette a dolgát Orbán.

Ég a zsindely

A nyugdíj kérdését rendkívül súlyos problémának minősítette, de szerinte nem a következő 2-3 évben kell meglépnünk a változásokat. „Tudomásul veszem a probléma létezését, amire nagyon komoly szakmai választ kell adni” – fogalmazott Orbán Viktor, ugyanakkor hozzátette, „csak reformot ne!” ezen a területen, mert ég a zsindely, ég a ház a jelenlegi kormány intézkedései miatt, ebben a helyzetben nem tudnák ezen a területen egy új ház alapjait elkezdeni letenni, a régit kell megmenteni.

„A szociális válság közepén ne most reformáljuk meg, ne most vegyünk el pénzt, mert nem fogják kibírni a következő 2-3 évet” – hangsúlyozta. A Fidesz hosszabb távú terveiről csak annyit árult el, hogy azok a nők, akik 40 évet dolgoztak, akárhány évesek is, elmehessenek nyugdíjba.

Többet tenni

A Fidesz elnöke figyelmeztetett, hogy az ellenzék azon kívül, hogy naprakészen szakmai politikai szempontból felkészülten megoldási javaslatokat tár a többségi hatalom elé, ennél többet nem tud tenni. „Ne rúgkapáljunk a tények ellen, ez a helyzet, az ellenzék nem kormányoz. 1. javaslatokat tud tenni, 2. tartja az emberekben a lelket, 3. készül arra pillanatra, maikor mégis kiérdemli az emberek többségének bizalmát. De az ellenzék nem tudja megvédeni, kijavítani, kihúzni, megváltani. Ez az alkotmányos rendszerrel szembeni igény” – fejtette ki Orbán.

Mivel ő maga is – magaviseleti okokból – több iskolában végezte az általános iskolát, ezért úgy véli, minden faluban meg kell védeni az alsó tagozatot, sőt, ahol lehet, ott a felsőt is. Mint mondta, ezt erkölcsi kérdésnek tekinti, és nem is szeretnek erről vitázni a Fideszen belül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik