Belföld

Nincs vészforgatókönyv, ha bukna a tb-törvény

Nem készült vészforgatókönyv, mert a kormány bízik abban, hogy az egészségbiztosítási törvény módosító javaslatainak keddi szavazásán a kormánypárti képviselők mindannyian igennel fognak szavazni. A szocialisták így tesznek, az ombudsmanjelöltekről viszont még nincs álláspontjuk.

Nincs vészforgatókönyv – mondta Horváth Ágnes. A két koalíciós párt a megbeszélések során eljutott egy olyan középútig, amely mindkét fél számára elfogadható volt – számolt be az egyeztetésekről az egészségügyi miniszter.

A tárcavezető a változtatások szükségességét azzal indokolta, hogy a jelenlegi rendszer igazságtalan, nem nyújt jó minőségű ellátást, és megőrizte a hálapénz intézményét.

Versenyt teremt

A reform lényegét úgy foglalta össze: biztosítja a választás szabadságát, és versenyt teremt. Hangsúlyozta, hogy a biztosítottak évente egyszer, október 15. és november 15. között pénztárat válthatnak.

Kiemelte, hogy a pénztárak számára kötelező lesz ügyfélszolgálatot fenntartani. A félelmeket eloszlatandó hozzátette, hogy a felügyelet ellenőrzi majd, hogy a betegek minden ellátást megkapjanak. Horváth Ágnes egyúttal kiemelte: „nincsen senki földje”, vagyis mindenki tagja lesz valamelyik pénztárnak. Véleménye szerint a társadalom többsége megérti a törvényt, és támogatni fogja.

Megszűnik a hálapénz

A miniszter újra hangot adott meggyőződésének: a pénztárak el fogják érni, hogy a velük szerződött szolgáltatóknál szűnjön meg a hálapénz.

Komoly eredménynek nevezte, hogy a törvényben már most megjelenik a fejkvóta szabályozása. Szavai szerint a pénztártagok nem az általuk befizetett járulékot, hanem a rájuk jutó fejkvótát viszik majd magukkal.

Az eladások kapcsán azt mondta, hogy megfogalmazták a törvényben, mi az a minimálisan elvárt ár, amit egy-egy befektetőnek ki kell fizetnie.

Igen, igen

Az MSZP-frakció az egészségbiztosítási törvényjavaslatot a december 17-i zárószavazáson egyhangúlag támogatni fogja – mondta Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese.

Nincs olyan javaslat a frakcióban, hogy halasszák el a törvényjavaslat zárószavazását, december 17-én lesz a zárószavazás, és a képviselőcsoport egyhangúlag fogja támogatni az előterjesztést – közölte a politikus kérdésre válaszolva a frakció ülése után.

Nem döntöttek

A politikus azt mondta: az ombudsmanjelöltekről december 17-én alakítja ki a frakció álláspontját. Sólyom László köztársasági elnök kedden jelentette be: Nagy Boldizsár nemzetközi jogászt jelöli a jövő nemzedékek ombudsmanjának, és javasolja Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos újraválasztását.

Nem, nem

Pesti Imre, a Fidesz szakpolitikusa azt mondta: reméli, hogy a szocialista képviselők a keddi szavazáson végiggondolják, hogy adhatják-e a nevüket egy olyan törvényhez, amellyel ők maguk sem értenek egyet. A kérdés az, hogy a választópolgárok szavaira, és képviselői esküjükre hallgatnak-e, vagy pedig mindennél fontosabb a pártfegyelem, Gyurcsány Ferenc politikai megmentése – fogalmazott.

Mint mondta, a Fidesz nagy valószínűséggel nem fog szavazni, csak azokra a módosítókra, amelyekkel egyetért, így a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörléséről szóló, eredetileg MSZP-s javaslatra, amelyet ugyan Tóth Károly visszavont, de a fideszes Horváth Zsolt sajátjaként fenntartott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik