Belföld

Megoldás hitelképességi gondokra

A kkv-k széles köre számára elérhetők a Budapest Bank rugalmas jelzáloghitelei












Megoldás hitelképességi gondokra 1


Megoldás hitelképességi gondokra 2
Boldis Zoltán
Megoldás hitelképességi gondokra 3

A hitelfelvétel gyakran okoz problémát a hazai kis- és középvállalatok számára. A hitelképességi problémákkal küzdő vállalkozók előrelépési lehetőségeiről és a Budapest Bank (GE Money Bank) jelzáloghiteleiről Boldis Zoltánt, a pénzintézet vállalati üzletágának termékfejlesztési vezetőjét kérdeztük.

– Mi okozza a szektor hitelfelvételi gondjait?

– A kis- és középvállalkozói szektorban sok cég nem rendelkezik pénzügyi múlttal, a fejlesztésekhez szükséges megfelelő mértékű önerővel vagy megfelelő biztosítékokkal. Ezért nagyon sokan nehezen jutnak hitelhez, és nem tudják megvalósítani a beruházási terveiket. További probléma, hogy a makrogazdasági környezet hatásai miatt a cégek egyre nehezebb körülmények között működnek.

– Hogyan enyhíthetők a hitelképességi problémák?

– A magas kockázat mellett működő kis- és középvállalatok számára a jelzálogalapú hitelek jelenthetik a megoldást a továbblépéshez, fejlődéshez. Felismerve a szektorra jellemző hitelképességi hiányosságokat, a Budapest Banknál a hitellehetőségek bővítését állítottuk a termékfejlesztés középpontjába.

– Meglátása szerint hogyan alakul a kereslet?

– Tapasztalatunk szerint a jelzálogalapú vállalkozói hitelek iránt egyre növekszik az igény. Keresletnövekedést várunk a hosszabb futamidejű hitelek tekintetében is, hiszen a futamidő kitolásával csökkenek a törlesztőrészletek és a vállalkozások azonnali terhei enyhülnek. Növekvő érdeklődés látható az olcsóbb, nem forint alapú hitellehetőségek iránt is, bár az elmúlt év hirtelen és erős árfolyammozgásai ráébresztették a devizafinanszírozás kockázataira a vállalkozásokat. Csökkent a deviza alapú hitelek növekedési üteme, de még így is megelőzi a forint hitelek növekedését.

– Ki igényelhet jelzáloghitelt?

– A közepes és nagyobb vállalkozások mellett a kisebb cégek, a betéti társaságok vagy az egyéni vállalkozók is hozzáférhetnek a hitelekhez. A Budapest Bank olyan konstrukciókat kínál, amelyek vállalkozási formától függetlenül folyósíthatók.

– Milyen hitelek közül lehet választani?

– A cégek számára a futamidő és a folyósított összeg tekintetében is számos lehetőség kínálkozik. Jelzáloghitelként a fedezet piaci értékének 50-70%-a vehető fel. Mi a mikrovállalkozókat is nagyon komolyan vesszük, nálunk akár 20 millió forint összegű jelzáloghitelt is kaphatnak. A jelzáloghiteleink futamidejét is meghosszabbítottuk, így akár 15 év is rendelkezésre állhat a visszafizetésre. Fontos könnyítés a 2 vagy akár 3 éves türelmi idő bevezetése is. Ma már a cégek számára kínált jelzáloghitelek között a forintalapú konstrukciók mellett megtalálhatók a svájci frank, dollár, és euró alapú hitelek is.

– Milyen célra, milyen fedezettel, igényelhetők a jelzáloghitelek?

– A kkv-k számára kifejlesztett jelzáloghitelek között olyan megoldás is elérhető, ahol nem vizsgáljuk a hitelcélt. Tovább bővíti a hitelképes vállalkozások körét az is, hogy egyes esetekben a Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességvállalása is kérhető. Személyes tanácsadói hálózatunk segítségével minden hozzánk forduló vállalkozásnak segítünk megtalálni a számára legkedvezőbb, a legkevesebb teherrel járó kondíciókat. A fedezet biztosítása főként az induló vállalkozásoknak jelenthet gondot, ezért arra is lehetőség van, hogy a céges ingatlan hiányában a vállalkozók saját magántulajdonú ingatlanukat kínálják fel fedezetként.

– Mennyi időt vesz igénybe, hogy a vállalkozó hozzájusson a pénzéhez?

– Tudjuk, hogy a vállalkozóknak sok fejfájást okoz, ha elhúzódik a hiteligénylés. Ezért a Budapest Banknál a cégek olyan konstrukciót is választhatnak, ahol akár 15 napon belül is hozzáférhetnek a hitelösszeghez. A leegyszerűsített hitelbírálat lényege, hogy a vállalkozónak nem szükséges az üzleti tervét, a különböző beruházási dokumentumait benyújtania. Egyes esetekben például a VPOP-igazolás vagy a főkönyv bemutatása sem szükséges, így sokkal kevesebb papírmunkára van szükség. Egyes esetekben több időigényes feladat átvállalunk az ügyfelektől. Ilyen például a hosszadalmas földhivatali bejegyzés, illetve a hitelfelvételhez szükséges, a VPOP-igazolások beszerzése is.

– Mivel tudják még segíteni a vállalatokat?

– Több, egymással egyszerre alkalmazható hitellehetőség is rendelkezésre áll, ha a vállalkozó jelzáloghitelt vesz fel. Ide tartozik az eseti hitel, a folyószámlahitel, az áthidaló kölcsönök, a rulírozó hitel vagy például az akkreditív is. Komplett finanszírozási csomaggal segítjük a vállalkozásokat, tehát a hitelfelvételkor a vállalkozóval együtt gondolkodva mérjük fel a cég körülményeit és az előtte álló lehetőségeket, segítünk kiválasztani a vállalat előtt álló feladatnak leginkább megfelelő megoldást.

További információ a Budapest Bank (GE Money Bank) honlapján: http://www.budapestbank.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik