Belföld

2009-től regisztrálhatják az élettársi kapcsolatokat

Egy félig-meddig formalizált, a házasság és a papír nélküli együttélés között elhelyezkedő jogviszony jön létre a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslattal - közölte Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője.

A regisztrált élettársi kapcsolat biztonságot nyújthat a pároknak, és előnye, hogy gyors és olcsó – közölte a kormánypárti politikus az Országgyűlés által tárgyalt törvényjavaslatról.

Úgy vélte, az élet legapróbb területein nyújthat segítséget a törvény, amely nem tesz különbséget az állampolgárok között nemük szerint. Példaként említette a hitelügyintézést, az ajánlott levél átvételét, illetve azt, hogy kórházi kezelés esetén jogosultak lesznek az élettársak párjukról információt kapni.

A szocialista képviselő elmondta, a regisztrált élettársi kapcsolatot az anyakönyvezető jegyzi be, így egy egységes, a poligámiát, a bigámiát megakadályozó nyilvántartási rendszer jöhet létre.

Olcsó felbontani

Török Zsolt közölte: a regisztrált élettársi kapcsolat felbontása viszonylag gyors, olcsó és a jogbiztonságot szolgálja azzal, hogy megegyezés esetén közjegyző előtt történik.

Az Országgyűlés honlapján olvasható törvényszöveg alapján, vitás kérdések esetén, a bejegyzett élettársi kapcsolat megszüntetésére a házasság felbontására vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.


2009-től regisztrálhatják az élettársi kapcsolatokat 1

Nem késõ elkezdeni (Fotó: MTI)


Mint mondta, az élettársi kapcsolat felbontása ugyanannyiba kerülne, mint a házasságé a bíróság előtt.

Török Zsolt szerint a polgári törvénykönyv átfogó reformja során kell az örökbefogadással és az örökléssel kapcsolatos kérdéseket tisztázni, mivel ez az előterjesztés ezt nem teszi lehetővé.

Sokan házasságon kívül

Elmondta, a 20-35 év közötti nők között az élettársi kapcsolatok aránya 12 százalékról 52 százalékra emelkedett 2005-re 1990-hez képest.

Török Zsolt közölte: 1994-ben a gyerekek 20 százaléka született házasságon kívül, míg 2005-ben ez az arány meghaladta a 35 százalékot. Hozzátette: a házasságon kívül született gyermekek túlnyomó része élettársi kapcsolatból született.

2009

A politikus azt mondta: a törvényjavaslat 2009. január elsején lép hatályba.

A bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról az Országgyűlés hétfőn szavaz, az előterjesztés zárószavazása várhatóan december 17-én lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik