Belföld

Mikola fenyegetett és kivonult

A Fidesz és a KNDP képviselői kivonultak az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának csütörtöki budapesti üléséről. A szocialisták szerint ez nem európai megoldás.

Mikola István (Fidesz), a testület alelnöke az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosítók megvitatása előtt bejelentette: mivel csak közvetlenül az ülésre került a képviselők elé a bizottsági módosító indítványköteg, így azt nem tudták áttanulmányozni.

Ebben a „kutyakomédiában” a Fidesz nem vesz részt. Az ellenzék kivonul, és a kulisszák mögött hagyja tárgyalni a bizottságot – közölte Mikola István. Hozzátette: minden lehetséges eszközzel megakadályozzák, hogy a törvény hatályba lépjen.


Mikola fenyegetett és kivonult 1

Itt még együtt (Fotó: MTI)


Kökény Mihály (MSZP), a bizottság elnöke a leghatározottabban visszautasította a Fidesz „fenyegetését” és hangsúlyozta: nem tartja európai megoldásnak a két ellenzéki párt viselkedését.

Mikola egyébként a Magyar Demokratának adott interjújában hangsúlyozta, hogy egy jogászcsoport által készített szakvélemény alapján biztosan állíthatja: jogilag is van visszaút a biztosításból.

„Mi közvetlenül az Országgyűlés által irányított, választott tisztségviselőkből álló, társadalmi felügyelettel működő egészségbiztosítást szeretnénk” – fogalmazta meg a Fidesz által kidolgozott társadalombiztosítási rendszer alapelemeit az ellenzéki politikus.

Mikola István szerint a világ a nemzeti szolidaritáson alapuló rendszer felé tart. Példaként említette, hogy az amerikai elnökjelölti kampányban a demokrata párti Hillary Clinton „a nemzeti egészségbiztosítás gondolatát veti fel a világ leggazdagabb országában”. Hozzátette, „a németek is, akik szétszabdalták rendszerüket, újra egy egységes, központi, állami irányítású rendszer felé tartanak”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik