Belföld

Százezer tanár csatlakozhat a Ligához

Várhatóan százezres nagyságrendben fejezik ki szolidaritásukat valamilyen formában a pedagógusok a Liga Szakszervezetek egészségbiztosítási reform ellen hirdetett december 17-i akciójával – mondta el Árok Antal, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az MTI-nek szerdán.

A szolidaritást vállaló pedagógusok nagy része nem sztrájkban gondolkodik. Az érdekvédő azzal számol, hogy kisebb arányban kétórás szolidaritási sztrájkot tartanak majd a pedagógusok, s többségben lesznek azok, akik tiltakozó fórumokat szerveznek az intézményekben, illetve kitűzik a kék szalagot.

Minden iskolában 13 órakor egyszerre megszólalnak a csengők is a szolidaritás jelenként. A pedagógusok jó része azonban nem sztrájkban gondolkodik, s a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) nem egy az egyben támogatja a Liga akcióját – mondta Árok Antal. A PSZ kérdőíveket küldött a tagszervezeteikhez, amelyeket jövő hét elején összegeznek, s ekkor lesz látható, milyen akciók lesznek a meghatározóak.

December 17-én a fővárosi önkormányzat épülete előtt kihelyezett tanórán demonstrálnak a szakképző intézmények az átszervezések elleni tiltakozásul.

A szakszervezeti vezető értetlenségének adott hangot amiatt, hogy a parlament hétfőn este leszavazta a PSZ munkabérek rendezéséről szóló népi kezdeményezést, holott a szocialista frakció is támogatásáról biztosította azt. Árok Antal abszurdnak nevezte a helyzetet, miután a foglalkoztatási és az oktatási bizottság is egységesen megszavazta a népi kezdeményezést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik