Belföld

Tóthot legyűrte az MSZP-frakció

Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető bejelentette, képviselőtársuk, Tóth Károly visszavonta módosító indítványait az egészségügyi reformot illetően. A frakcióvezető egy másik ügy kapcsán politikai vesztegetési kísérletnek nevezte, hogy az egyik szakszervezeti vezető felajánlotta: kifizeti azoknak az MSZP-s képviselőknek a büntetését, akik nemmel szavaznak az egészségbiztosítási törvényre.

A politikus a hétfői frakcióülést követően újságírók előtt azt mondta, ezt kikérik maguknak. Lendvai Ildikó hangsúlyozta: nem rendeltek el kötelező szavazást, de a frakcióülésen mindenki megerősítette, hogy támogatja az egészségbiztosítás reformjának a szocialista álláspontnak megfelelő modelljét, és mivel az ehhez szükséges módosító javaslatokról koalíciós megállapodás született, így a törvényt a két frakció egyetértésben tudja megszavazni.

Magára maradt

A szocialista képviselőcsoport vezetője elmondta azt is, Tóth Károly visszavonta a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörléséről szóló indítványát, mivel azt a frakció nem támogatta.

Tóth Károly közleményében úgy fogalmazott, fegyelmezett, így a képviselőcsoport szabályzata alapján mást nem tehet, mint hogy visszavonja indítványát. Annak ellenére, hogy meggyőződése, a módosító indítványa az egészségügyben szükséges reformok támogatottságát erősítette. Hozzátéve, szerinte a módosító indítványa nem érintette az egészségpénztárak működési rendjét és a működésükről kialakított koalíciós megállapodásokat.

Mikola tudta

Tóth még november végén tette meg javaslatát, melyről Mikola István, az egészségügyi bizottság fideszes alelnöke azt mondta: támogatni fogják Tóth Károly módosító javaslatát, de a Fidesz népszavazási kezdeményezését nem állítják le ebben a témában, mert szerintük ez a módosító végül úgysem kap majd többséget a parlamentben.

A szocialista képviselőcsoportból amúgy több mint kétszáz módosító indítvány érkezett a főként a kisebbik koalíciós párt részéről erőltetett törvényhez. Az egészségbiztosítási törvény zárószavazása december 17-én várható.

Megcsúfolás

A reform és a több-biztosítós rendszer bevezetése nem élvezi sem a hazai, sem a nemzetközi szakma, sem a társadalom támogatását – közölte Pesti Imre, a Fidesz szakpolitikusa.

Mint mondta, a kormánynak nincs felhatalmazása ehhez a döntéshez, nem lehetséges, hogy egy ilyen nagy horderejű változáshoz egy “picinyke törpepárt” húsz képviselőjének támogatása elég legyen.

Arra a kérdésre, hogy mi véleménye a Liga Szakszervezet felajánlásáról, miszerint kifizetik a büntetését azoknak a szocialista képviselőknek, akik nemmel szavaznak a biztosítás átalakításáról szóló javaslatra, Pesti Imre azt mondta: a Liga arra bátorítja az MSZP-s képviselőket, hogy a lelkiismeretük szerint szavazzanak. Hozzátette: a demokrácia megcsúfolása, hogy meg akarják büntetni a képviselőket azért, mert az emberek érdekeit képviselik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik