Belföld

Megemlékezés és Gyurcsány, takarodj!

Véget ért az állami megemlékezés a Hősök terén, ahol a közjogi méltóságok emlékeztek az 1956-os forradalom leverésének 51. évfordulójára. A teret dupla kordonnal zárták le, ahol helyszíni tudósítónk szerint mintegy 150 fő követelte a kormány lemondását: „Gyurcsány, takarodj!” kiáltásoktól volt hangos az Andrássy út eleje. A megemlékezést légvédelmi szirénával is megzavarták.

Az emlékezés és Gyász napja című állami rendezvény záróünnepsége este hét órakor kezdődött. Ezen Sólyom László mellett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és más közjogi méltóságok is részt vettek, majd az esemény végén ’56-os szervezetek és a diplomáciai testületek képviselőivel együtt koszorúztak. A rendezvény idejére a Hősök terén az angyalt tartó obeliszk feketébe burkolódzott.



Megemlékezés és Gyurcsány, takarodj! 1

Megemlékezés kordonnal (fotó: FN/Gáti András) KÉPGALÉRIA!



Van egy híre, fotója, videója? Töltse fel az FN Tudósítóra!

Helyszíni tudósítónk szerint a rendőrség dupla kordonnal zárta le a teret egészen az Andrássy út torkolatáig. Itt mintegy 150 fő követelte hangosan Gyurcsány Ferenc és kormányának távozását, egy légvédelmi sziréna is a segítségükre volt. A FigyelőNet munkatársa korábban a Tomcat néven elhíresült bloggertől megtudta: a Kossuth térről érkeztek többen is, hogy tojással fogadják a miniszterelnököt.


Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, valamint ’56-os szervezetek és diplomáciai testületek képviselői helyeztek el koszorút a ismeretlen katona sírjánál. A rendezvény idejére a tér közepén álló, angyalt tartó obeliszket fekete lepelbe burkolták, rajta egy lyukas nemzeti színű zászlót helyeztek el.


A kordonok mögött és az Andrássy út egyik oldalán rohamrendőrök várakoztak, de intézkedésre nem volt szükség. A megemlékezés végén a kormányellenes jelszavakat skandáló, a miniszterelnököt gyalázó emberek elhagyták a helyszint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik