Belföld

Szijjártó a Fidesz Zuschlagja?

Az MSZP szerint klasszikus mutyizás, régimódi panamázás folyik Győrben Szijjártó Péternek, a Fidesz szóvivőjének tudtával. Az ellenzéki párt részéről szánalmas és nevetséges lejáratási kísérletnek tartják a felvetést.

A győri önkormányzat gazdasági bizottsága, amelyet Szijjártó Péter vezet, súlyos milliókat ítélt meg fideszes politikusok és családtagjaik tulajdonában lévő cégeknek – mondta Neupor Zsolt, az MSZP győri szervezetének elnöke, aki szerint az eset bűncselekmény elkövetésének gyanúját is megalapozhatja.

A győri politikus elmondta: a gazdasági bizottság két tagja – Radnóti Ákos, a Fidelitas győri elnöke és Velin Csaba, aki Győrben többször is elindult a választásokon a Fidesz színeiben – dolgozta ki a pályázat szempontrendszerét, amelynek alapján saját, illetve családjuk tulajdonában lévő cégek nyertek a pályázaton.

Neupor Zsolt közölte: a bizottság 950 ezer forintot ítélt meg a Radnóti Ákos tulajdonában lévő Medici Travel Bt.-nek, míg a Velin Csaba tulajdonában lévő Lilienthal Bt.-nek 400 ezer forintot juttatott.

Családtagok, titkárok

A Radnóti Ákos családtagjainak tulajdonában lévő Kézimosó 2006 Kft. 800 ezer forintot kapott – fűzte hozzá. Hozzátette: Petrovicz Attila fideszes részönkormányzati képviselő számára az E-Csoport Tervező Kft. útján 400 ezer forintot ítéltek meg.


Szijjártó a Fidesz Zuschlagja? 1

Arató, Szijjártó, Zuschlag (Fotó: MTI)



Neupor Zsolt elmondta: a közgyűlésen beismerte a fideszes városvezetés, hogy Benkő Szilárd, Szijjártó Péter személyi titkára cégének, az F. Component 99 Kft.-nek 1,764 millió forintot folyósítottak politikai tanácsadásra, miközben a cég fő tevékenysége a hangszergyártás.

Miközben Szijjártó Péter csípőből támadja a kormány minden törekvését a közélet kifehérítésére, addig Győrben klasszikus mutyi, régimódi panamázás folyik a tudtával, irányításával – fogalmazott a szocialista politikus.

Ügyészséghez fordulnak

A győri képviselő elmondta: van olyan tervük, hogy az ügyészséghez fordulnak hivatali visszaélés miatt.
Neupor Zsolt kérdésre válaszolva elmondta: a mikro- és kisvállalkozásoknak többek között informatikai fejlesztésre szóló támogatásokat a győri közgyűlés október 25-én hagyta jóvá a gazdasági bizottság előterjesztésére, de még nem utalták át az összegeket, kivéve a Szijjártó Péter személyi titkára cégének korábban megítélt összeget.

A politikus közölte: a 36 tagú megyei közgyűlésben a Fidesznek és a KDNP többsége, 21 képviselője van. Mint mondta, az MSZP-frakció a közgyűlésen tiltakozott a döntés ellen, de csak annyit sikerült elérnie, hogy a nem győri, hanem budapesti székhelyű Lilienthal Bt.-t kizárták a pályázatból.

Megbíztak

Arra a felvetésre, hogy a gazdasági bizottság egyhangúlag döntött a támogatásokról, azaz a két szocialista képviselő is megszavazta a döntést, Neupor Zsolt közölte: a szocialisták jelezték a bizottság ülésén, hogy megbíznak a pályázati rendszer kidolgozásával megbízott két fideszesben, de az előterjesztés benyújtásakor már nem volt idejük áttanulmányozni azt.

A bizottsági ülésen nem láttuk esélyét, hogy megakadályozzuk a támogatások odaítélését, ezért úgy gondoltuk, hogy a közgyűlés nyilvánossága, illetve a szélesebb nyilvánosság alkalmas a támogatások odaítélésének megakadályozására – közölte.

Disznóság

Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője azt mondta: ha “ezt a disznóságot” megúszhatja Szijjártó Péter, az azt jelenti, hogy a Fidesz-vezérkar tudtával, vagy utasításával teszi mindezt. Joggal vethető fel a kérdés, hogy minden fideszes önkormányzatnál “a Szijjártó-modell” működik-e – fűzte hozzá.

Az emberek joggal akarják tudni, hogy ez Szijjártó Péter magánakciója volt Győrben, vagy nem egyedül csinálja a fideszes politikus, hanem a Szijjártó-modell az egész országban működik – közölte.

Szánalmas és nevetséges

A Fidesz szánalmas és nevetséges lejáratási kísérletnek tartja a szocialisták keddi állításait, amelyekkel Szijjártó Pétert akarják besározni – mondta Németh Zoltán, az ellenzéki párt győri vezetője.

Győr fideszes alpolgármestere bizottsági jegyzőkönyvekkel bizonyította, hogy az MSZP által kifogásolt két fideszes érintettségű vállalkozás pályázatát a győri önkormányzat gazdasági bizottságának két szocialista tagja mindkét alkalommal megszavazta, amikor a testület elé került az ügy, ugyanakkor a vállalkozásokkal kapcsolatban álló két fideszes politikus a szavazás előtt bejelentette érintettségét és tartózkodott a szavazástól.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik