Belföld

Iskolában gyűjt aláírást a Fidesz?

Az SZDSZ értesülése szerint Békéscsabán a 2. sz. Általános Iskolában, a tanári szobában pénteken kirakták a Fidesz népszavazási kezdeményezéséről szóló aláírásgyűjtő ívet, amelyet feltehetőleg a párt egyik önkormányzati képviselőjétől kaptak. A Fidesz szerint félreértés történt.

Ez az akció nemcsak törvénysértést valósít meg, de alkalmas arra, hogy félelmet keltsen a tanárokban – közölte Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője. A liberális politikus közleményében feltette a kérdést: ki tudja meg, és mi lesz a következménye, ha a pedagógusok nem írják alá az ívet? Szerinte ez a pedagógusok kiszolgáltatott helyzetével történő súlyos visszaélés, hiszen a pártszervezeteket nem azért tiltották ki a munkahelyekről, hogy a párttevékenység bent maradjon.

Van egy híre, fotója, videója? Töltse fel az FN Szemtanúra!


Sok kérdést felvet

Az ügy több kérdést is felvet, például azt, ki juttatta el az ívet az intézménybe, ki vitte be a Fidesz kampányát az általános iskolába, tud-e az önkormányzat arról, hogy az iskola tanári szobájában politikai kampány folyik? Milyen adatkezelési szabályok mentén működik az aláírásgyűjtés, és hogy fordulhat elő, hogy a pedagógusok közvetlen felettesük, az iskolaigazgató és többi tanár előtt kénytelenek párszimpátiájukat megvallani – vagy éppen letagadni – teszi fel a kérdéseket a liberális politikus.

Az SZDSZ továbbá arra is kíváncsi, van-e ilyen akció más békéscsabai iskolákban, közintézményekben, illetve fideszes vezetésű városokban. Milyen önkormányzati intézményekbe juttattak még belőle, és létezik-e központi utasítás a Fidesz részéről a jogi és etikai szabályok ilyen semmibevételére”.

A liberális párt csütörtökön már aggodalmát fejezte ki a Fidesz újabb aláírásgyűjtése kapcsán, ez az aggodalom sajnos nem volt alaptalan – szögezte le Gusztos Péter, aki jellemző momentumnak nevezte, hogy amikor Tarlós István, a népszavazási kampány irányítója néhány perccel két óra után elindította a Fidesz és a KDNP aláírásgyűjtését, már rég kinn voltak az ívek a békéscsabai iskolában.


Véletlen


Vrbovszki Viktor, a 2. számú iskola körzetének fideszes egyéni önkormányzati képviselője elmondta: valóban bevitt az iskolába kérdőívet, mert az iskola igazgatójával jó, nem politikai, hanem magánjellegű kapcsolatot ápol, és később már nem tudott volna vele találkozni. Mint mondta, egy rendezvény volt az oktatási intézményben, ezért az íveket a portán hagyta.


Információi szerint az igazgató ezeket az íveket fénymásolta, majd pedig egy asztalon felejtette. Ezt látta meg egy pedagógus, aki aztán értesítette a liberális párt békéscsabai irodáját. „A fénymásolt íveket senki nem írta alá, nem is volt cél, hogy az iskolában bárki is aláírásokat gyűjtsön” – mondta Vrbovszki Viktor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik