Belföld

Húsz fok váltja a hajnali fagyokat

A nap főként északkeleten süt ki hosszabb időre, a déli területeken szórványos esőkre kell számítani. A legmagasabb hőmérséklet 14-19 fok között várható, jóval az 1979-ben mért -1,3 Celsius-fokos budapesti negatív rekord fölött. Talajmenti fagyok lesznek, de a hűvös, tiszta levegő élénkít.

Az északkeleti szél csütörtökön helyenként megélénkül, reggel északkeleten foltokban köd képződik – írja a met.hu. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 11 fok között alakul. Az Időkép előrejelzése szerint péntek reggelre kevés felhőre van kilátás és többfelé párássá válhat a levegő, néhol köd is képződhet. Az északi, északnyugati szél gyenge marad, a kora hajnali órákra 3-7 Celsius-fok közé hűl a levegő.



Húsz fok váltja a hajnali fagyokat 1

Reggeli köd nehezíti a közlekedést (forrás:MTI)


Az ország több területén várható talajmenti fagy. A fagyzugos helyek leginkább az hegységek völgyeiben alakulnak ki, amelyek minden irányból védettek. Így a meleg levegőnél nehezebb hideg levegő a vízhez hasonló módon tud reggelre „összefolyik” a völgyekben. Hazánkban a Cserhát és a Börzsöny a legalkalmasabb hely a hideg levegő összegyűlésére, nem véletlenül érkezik mindig Nógrád megyéből az első fagyjelentés.

Csütörtökön frontmentes napra készülhetünk. A reggeli párásság fokozhatja az asztmatikus betegségben szenvedők panaszait, napközben a tiszta, friss levegőn élénkebbek lehetünk, közérzetünk javul, növekszik a fizikai teljesítőképesség. A kellemes őszi idő kiránduláshoz, sportoláshoz, kerti munkákhoz kiváló. Tudatosan készüljünk a télre fogyasszunk minél több gyümölcsöt, zöldfélét, vitaminokban gazdag ételeket, így erősíthetjük immunrendszerünket.

Csütörtök reggel sokfelé kell számolni köd és párafoltok kialakulásával. Az említett területeken a látástávolság helyenként 100 méter alá is csökkenhet. Ez a közlekedésben résztvevőket fokozott óvatosságra inti. Délelőtt a déli területeken időnként csapadéktól vizes, csúszós útszakaszokkal találkozhatnak a közlekedők. Délután országszerte kedvező út-és látásviszonyokra számíthatunk, fronthatás nem fogja terhelni a szervezetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik