Belföld

Gyurcsány: a NATO-feladatokat teljesíteni kell

A miniszterelnök szerint Magyarország számára a legfontosabb, hogy a NATO kötelékén belül képes legyen a vállalt feladatai teljesítésére. Gyurcsány Ferenc csütörtökön a Bevetési Irány 2007 elnevezésű, majdnem félmilliárd forintba kerülő bakonyi hadgyakorlaton vett részt.

Magyarország biztonságát nem hagyományos kihívások veszélyeztetik, hanem legtöbb esetben a határainktól rendkívül távol, a nemzetközi terrorizmushoz kötődő eseményekben kell megmutatni, hogy mire is vagyunk képesek – jelentette ki a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a mostani hadgyakorlat is megmutatta, hogy a szerződéses katonák harckészsége jelentősen meghaladja a sorozott állomány képességét és felkészültségét. Az elmúlt egy évben olyan mély átalakulás ment végbe a Magyar Honvédségnél, amelynek eredményeként ma a harcoló alakulatok száma arányában és létszámában is meghaladja a korábbit, s ezzel a honvédség harcképessége és felkészültsége jelentősen növekedik.

Köszönöm a távollétében is annak a mintegy ezer katonának, akik magyar zászló alatt szolgálnak a világ különböző pontjain, hogy közreműködnek a világ biztonságosabbá tételében, és elviszik a Magyar Honvédség jó hírét – mondta a miniszterelnök, megjegyezve, hogy „Magyarország a nemzetközi missziókban való részvételét továbbra is fenntartja”.

„Elkötelezettek vagyunk abban, hogy ilyen közvetlen módon is hozzájáruljunk a nemzetközi biztonság megőrzéséhez és a terrorizmus elleni harchoz” – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.



Gyurcsány: a NATO-feladatokat teljesíteni kell 1

Szekeres és Gyurcsány a bakonyi hadgyakorlaton (fotó: MTI)


Szekeres Imre honvédelmi miniszter a hadgyakorlatot követő sajtótájékoztatón azt tudatta: a mai nappal befejeződött a haderőreform. Egy év alatt megváltozott a haderő szerkezete, a parancsnoklás és a kiképzés rendszere, a toborzás, a hadkiegészítés módszertana, de a katonai egészségügy és a logisztika is.

A reform lényeges eredménye, hogy emelték a csapatoknál szolgálók létszámát; a korábbi 15 ezer helyett jelenleg 21 ezren szolgálnak a csapatoknál, 4500-an pedig a minisztérium és háttérintézményeinél dolgoznak – mondta a honvédelmi tárca vezetője. Szekeres Imre szerint „jelentős mértékben nőtt a Magyar Honvédség védelmi képessége”.

Ezt támasztja alá az új vadászgépek, a Gripenek hadrendbe állítása, a gépjárművek modernizációja, valamint a híradó, az informatikai és a vegyvédelmi fejlesztések – mutatott rá a miniszter. Szekeres Imre közlése szerint a honvédség 2008. évi költségvetési terve 319 milliárd forint, szemben az idei 303 milliárddal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik