Belföld

Meghökkentő lesz a Gripen-jelentés

A jövő héten a miniszterelnök elé kerül a kormány Gripen-bizottságának jelentése – nyilatkozta Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium (HM) államtitkára szerdán.

Vadai Ágnes, a testület elnöke elmondta: már 45 oldal elkészült a jelentésükből, és tettek megállapításokat is, a teljes dokumentumot a határidőig – október 15-ig – véglegesítik. Hozzátette: a miniszterelnök és a kormány tagjai is megkapják a jelentést.

Mint mondta, ugyan a Gripenek beszerzéséről szóló államközi szerződés titkos, illetve az ügyben több minősített dokumentum is van, de azt szeretnék, hogy a bizottság megállapításai, illetve az általuk javasolt feladatok nyilvánosak legyenek.

Arra a kérdésre, hogy a bizottság jelentésében lesznek-e meglepetések, Vadai Ágnes úgy fogalmazott: az egész döntési folyamat egy nagy meglepetés volt, és sokan meghökkenéssel fogják olvasni a megállapításokat. Arról is beszámolt, hogy csatlakozott a testülethez Bojtor Sándor jogász is, akinek befejeződött a nemzetbiztonsági átvilágítása.

Vadai Ágnes július elején jelentette be, hogy megalakul a kormány Gripen vadászrepülőgépek beszerzését vizsgáló bizottsága. A kormány június 20-án határozott a vizsgálatról, azzal indokolva a döntést, hogy alapos szakmai vizsgálat nélkül nem érthető, miért döntött az Orbán-kormány a svéd vadászrepülőgépek vásárlása mellett, amikor 2001-ben teljes szakmai egyetértés alakult ki abban, hogy amerikai repülők váltsák le a honvédség orosz gépeit. A kormány szerint nem engedhető meg, hogy ekkora nagyságrendű beszerzést korrupciós gyanú lengjen körül.

A Gripenek bérletéről szóló eredeti szerződést még 2001-ben kötötte meg az Orbán-kormány Svédországgal. A módosított bérleti szerződés aláírására 2003-ban hatalmazta fel a honvédelmi minisztert a kormány. A Fidesz a szerződés módosításával, az abban szereplő többletképességek szükségességével nem értett egyet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik