Belföld

A Weiszenberger-videó készítője beszélt a részletekről

A kunfehértói Rózsa Motel egyik volt tulajdonosa, F. Károly a Klubrádió Kontra című műsorában csütörtökön este azt állította: ő készítette a televízióban bemutatott rejtett kamerás felvételt. Neki 2,5 milliós tartozása volt, amiért Weiszenberger lábtörést helyezett kilátásba.

A rádiónak nyilatkozó férfi F. Károlynak mondta magát, és közölte, hogy a HírTV-ben szerdán este bemutatott felvételt ő készítette 2005. április 6-án, este 6 órakor. A férfi az egyik tulajdonosa volt a motelnek, de elszámolási vitába keveredett tulajdonostársával, erről azonban nem mondott részleteket. A felvételt a motelben lévő irodájában rögzítette, a képeken látható a páncélszekrény és a forgószék.

5 milliót kellett visszaosztani

“A szekrénybe volt téve a kamera és elé volt téve egy virág”, vagyis semmilyen rejtett tükör nem volt – mondta, hozzátéve: a motel motel volt és nem arra készült, hogy zsarolásra használják fel. A férfi a műsorvezetőnek elmondta: a “kisebb ügyeket” Weiszenberger László intézte, a nagyobb, 100 millió forint feletti támogatásokat állítása szerint Zuchlag János.

Hozzátette: ezek “bruttó összegek, ebből volt ki a jutalék”, “a jutalékot meg ők szabták meg és ezt vinni kellett fel a minisztériumba”. Arra a kérdésre, hogy melyik minisztériumba, a férfi kijelentette: “nem tudnám önnek megmondani”, és hozzáfűzte: “a hivatkozások erre voltak”. F. Károly a rádióműsorban azt állította, ahhoz, hogy elnyerjék a 17,3 millió forintos támogatást, meg kellett ígérniük, hogy 5 millió forintot visszaadnak belőle. “Ahhoz, hogy a pályázatot megkapjuk, fönt (Budapesten) kellett aláírni a pályázatot, fönt hagyták jóvá. A jóváhagyás aláírása előtt telefonon értesítettek, hogy mindjárt aláírják, de kell fizetni vissza, (..) és biztos fizetünk vagy nem fizetünk?” – mondta. Hozzátette: Weiszenberger László hívta fel az aláírás előtt.

„akár kezemet, lábamat eltörheti”

Arra a kérdésre, hogy megkapta-e Weiszenberger László az ötmillió forintot, a férfi kijelentette: “meg”. Arra a kérdésre, hogy van-e bizonyíték arra, hogy Weiszenberger László a jutalékot megtartotta volna magának, vagy továbbította volna, a férfi kijelentette: “ez biztos, hogy kellett felvinni Budapestre, ez 108 százalék, hogy kellett felvinni”. Állítása szerint az ötmillió forintból “2,5 milliót a társamnak, 2,5 milliót meg nekem kellett kifizetni, engem közben a társam kicsinált a hotelból, tehát én fizetőképtelenné váltam. Én már nem akartam akkor kifizetni a 2,5 millió forintot, mert úgy gondoltam, hogy nem az enyém már a motel. És fenyegetett a Weiszenberger úr, hogy őneki van annyi pénze, akár kezemet, lábamat eltörheti, (…) a politika kicsinálja az embert”.


A Weiszenberger-videó készítője beszélt a részletekről 1

Elsõ Zuschlag, harmadik Weiszenberger (Fotó: MTI)


Arra a kérdésre, hogy mikor találkozott először Weiszenberger Lászlóval, azt mondta: “ismertem már régóta, halasi származású ő is meg én is.” Arra a felvetésre, hogy honnan lehetett tudni, hogy Weiszenberger Lászlót és Zuschlag Jánost kell keresni pályázati ügyekben, kijelentette: “ez nem volt tabukérdés Kiskunhalason, ezt mindenki tudta. (..) Mindenki tudta, hogy így működnek a dolgok, csak mindenki lapult. (…) Azt se rejtették véka alá, hogy én tartozom nekik 2,5 millió forinttal, pályázati pénzből, mert én nem fizettem ki, amit fel kellett neki vinni Budapestre, a minisztériumba”.

Ő nem adott csúszópénzt

Kérdésre válaszolva közölte: őt nem Zuschlag János zsarolta. “Ez a Weiszenberger volt a katonája, ő intézett mindent. Megkapta az ukázt, hogy mit kell csinálni, és ő odament” – mondta. A műsorvezető kérdésére, hogy Zuschlag Jánostól kapta-e Weiszenberger László az utasítást, azt felelte: “persze, ez egyértelmű”. A férfi elmondta azt is, hogy a kapott támogatásból teniszpálya, kerítés, medence épült és megvalósult a térkövezés is. “Több minden valósult meg belőle, le is lettek ellenőrizve annak idején” – mondta. Kijelentette: az üzlettársa számolt el a 17,3 millió forinttal, így annak részleteiről nem nyilatkozik.

F. Károly a videofelvételről szólva elmondta: videokamerával és magnóval is rögzítette a beszélgetést, a hangfelvétel 60 perces, a filmfelvétel 40 perces. Arról nem kívánt beszélni, jelenleg hol van a hangkazetta. Azt mondta, még a videofelvétel elkészítése után nem sokkal ő is készíttetett másolatot, ami az irodában volt, az irodához pedig több embernek volt kulcsa. Vélekedése szerint azonban a videofelvételt más is lemásolta, és ezt a felvételt foglalta le a rendőrség Weiszenberger Lászlótól. “Nekem is volt kazettám és valószínűleg neki is volt (…) biztos kapta a társamtól vagy mástól, aki lemásolta a kazettát” – mondta. Az újságíró felvetésére, hogy amit nyilatkozott, azt bizonyítania is kell, kijelentette: “nem kell bizonyítani, ezek megvannak (…) én attól nem félek, hogy nem tudom bizonyítani”. A műsorvezető kérdésére kijelentette: ellene nem folyik vizsgálat, állítja, nem adott csúszópénzt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik