Belföld

Újabb körút épülhet Budapesten

Egy új külső körútról, a dugódíj bevezetéséről és a távhődíj januári csökkentéséről tárgyalhat csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés. A döntően városüzemeltetésről szóló sajtótájékoztatón nem volt ott a területért felelős szocialista alpolgármester, csak Demszky Gábor.

Öt külső kerületben az életminőséget és a közlekedést javító 5,6 kilométeres új körút megépítéséről, a dugódíj bevezetésének előkészítéséről, a BKV által felvetett járatritkítások elutasításáról, a szocialisták kamionstop-javaslatának támogatásáról, a távhődíj januári csökkentéséről és a főváros stabil pénzügyi helyzetéről is szó esett Demszky Gábor szerda délutáni tájékoztatóján.

A döntően városüzemeltetési kérdésekkel foglalkozó tájékoztatón, csakúgy mint az elmúlt hetek számos városüzemeltetéssel kapcsolatos rendezvényén, nem vett részt Hagyó Miklós (MSZP) városüzemeltetési főpolgármester-helyettes.

Demszky Gábor kérdésekre leszögezte, hogy nincs gond a fővárost vezető koalíció együttműködésével, s elégedett helyettesei munkájával is. Hozzátette “én azt gondolom, hogy amit önök érzékelnek az az, hogy ő külön kíván a nyilvánosság elé lépni, s ennek nem politikai oka van, hanem pusztán, tisztán piár, hát most nevezzük néven. Nem, nincs más ok, alapvetően nincsenek viták, alapvető viták és feszültségek, ha lennének, arról önök tudnának” – jegyezte meg.

Újabb körút

Amennyiben sikeres lesz a főváros pályázata, 2010-re új körgyűrű létesül Budapesten a külső pesti kerületekben. A 2X2 sávos út az M0-nál beljebb épülne és a Pesti utat kötné össze az 5-ös úttal – jelentette be a főpolgármester.

Demszky Gábor beszámolt arról, hogy a javaslatot holnap tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés és várhatóan módosítják a szabályozási kerettervet azért, hogy meg lehessen építeni az útszakaszt. A beruházás öt pesti kerület közlekedését javítja majd és a belváros forgalmát csillapítja. A terv jelentősége, hogy a 19. század óta nem épült még ilyen körút Budapesten – tette hozzá Demszky Gábor.

Autósbarát dugódíj?

A főpolgármester azt is elmondta, hogy egy bizottságoz hozott létre Dancs Gábor vezetésével azért, hogy felülvizsgálják a fővárosi közlekedési tervet. A dugódíjjal kapcsolatban Demszky kifejtette: a következő egy évben lesz olyan javaslat, amelyet várhatóan a környezetvédők és az autósok is el tudnak fogadni.

A városvezető úgy becsülte, hogy 2011 környékén lehetne bevezetni a díjat, de addig ehhez meg kell teremteni a feltételeket, parkolókat kell építeni, fejleszteni kell a tömegközlekedést. Utalt arra is, hogy az autósok jelenleg is fizetnek dugódíjat azzal, hogy munkaidejükben az utakon állnak a gépjárműveikkel.

Korábbi sajtóhírekre reagálva Demszky bejelentette: nem tervez járatritkítást a főváros, a BKV jelenleg a járatok kihasználtságát vizsgálja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik