Belföld

Borússá válik az ősz

Délelőtt még napos idő várható, majd sok helyen elered az eső. Az északi, majd a keleti szél erősödik meg, délután 17-22 fok lesz, ami sokkal kellemesebb, mint az 1915-ben mért 1,2 Celsius-fok.

A nap folyamán délnyugat felől tovább növekszik a felhőzet, egyre többfelé valószínű kisebb eső, zápor. A Dunántúlon az északi, másutt a keleti szél lesz élénk, kezdetben néhol erős. A hőmérséklet délután általában 17 és 22 fok között, délnyugaton helyenként 17 fok alatt várható. A késő esti hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul – írja a met.hu.

Szélsőséges hőmérsékleti értékeket hozott a XIX. század második évtizede: 1915. szeptember 24-én Budapesten 1,2, míg 1918 ugyanezen napján 31,7 Celsius-fokot mértek.

Kettős fronthatás

Az idokep.hu előrejelzése szerint csütörtökön jobbára borult, illetve erősen felhős reggelre ébredhetünk, a nyugati, délnyugati területeken helyenként kisebb csapadékra is számítani lehet. A keleties irányú légmozgás gyenge lesz, a hajnali, kora reggeli órákra 12 és 13 Celsius-fok közé süllyed a hőmérő higanyszála.

Szerdán még nagyrészt melegfronti hatás várható, amelyet a késő délutáni óráktól hidegfronti hatás vált fel. A melegfrontra érzékenyeknél levertség, fáradtság jelentkezhet. Gyakori panasz lehet a fejfájás, esetleg a migrén. A frontok gyors váltakozása elsősorban a keringési betegségben szenvedőket viseli meg. A szív- és érrendszeri betegek állapota átmenetileg romolhat. A nyirkos időben továbbra is gyakoriak a reumatikus panaszok, s a párás, ködös levegőben a légúti betegségben szenvedők állapota rosszabbodhat.

Megváltozott útviszonyok

A napsütés hiánya erősítheti a depresszióra való hajlamot. A kettős fronthatás esetén is sokunknál léphet fel erős, néha migrénes fejfájás. Fáradékonnyá, levertté válhatunk, a figyelmetlenség, szétszórtság is jellemező lehet. Ez a közlekedésben részt vevőket fokozott óvatosságra inti. A csapadékosabb idő hatására csökken a levegőben lévő pollenek száma, mely átmenetileg megkönnyebbülést jelenthet a pollenallergiások számára.

Szerdán az útra kelőket általában kedvező időjárási feltételek fogadják. Kettős fronthatásban lesz részünk, a frontra érzékenyek levertebbek lesznek, a reflexidők megnyúlnak, teljesítő képességük csökken. Ezáltal a balesetveszély nő. Magyarország közútjain a személyi sérüléses közúti balesetek jelentős része azért következik be, mert a járművezetők nem alkalmazkodnak a megváltozott időjárási, látási és útviszonyokhoz. A közlekedés meteorológiai feltételei szerda délutántól, dél felől mind kedvezőtlenebbek lesznek, vizes, csúszós útszakaszok kialakulhatnak. Kezdetben inkább csak délen lehetnek záporok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik