Belföld

Februártól licitálhatnak a biztosítók

A szabad demokraták arra számítanak, hogy a új egészségbiztosítási rendszer első évében átlagosan a lakosság 15-25 százaléka választ majd biztosítót. A szocialisták szerint senki sem akarja privatizálni a biztosítási alapot. Az MDF a hatástanulmányokra kiváncsi.

A NET a részletekre kiváncsi


Szükség van szerkezetátalakításra az egészségügyben, az eddigi átalakítások azonban az előzetes vélemények figyelembevétele nélkül, a szakmai és társadalmi szervezetekkel való egyeztetések nélkül történtek – közölte Papp Zoltán, a Nemzeti Egészségügyi Tanács (NET) elnöke. A vizitdíj kapcsán elmondta, hogy az általában elfogadottá vált, finomítása azonban továbbra is szükséges. A NET elnöke közölte: a több-biztosítós rendszerrel akkor fognak tudni foglalkozni, ha arról írásban kapnak tájékoztatást.


Februártól licitálhatnak a biztosítók 1

Februártól licitálhatnak a biztosítók 2


Az SZDSZ arra számít, hogy a új egészségbiztosítási rendszer első évében átlagosan a lakosság 15-25 százaléka választ majd biztosítót – mondta Horváth Ágnes egészségügyi miniszter és Horn Gábor, koalíciós koordinációért felelős államtitkár.

A koalíciós pártok többhónapos egyeztetés után hétfőn este állapodtak meg arról, hogy a rendszer alapegysége a megye lesz.
A 22 területi egységből 18-at tesznek ki a megyék, 4-et pedig a közép-magyarországi régió (Budapest és Pest megye).

Horn Gábor elmondta: a tervek szerint a törvény január 1-én lép életbe, a biztosítók számára a pályázatokat februárban írják ki, kéthónapos határidővel, (ebben az időszakban lehet majd licitálni az egyes területekre) a tagtoborzás pedig ezt követően indulhat.

Erős jogosítványt adnának

A tárcavezető megerősítette, hogy a biztosítottak szabadon választhatnak a biztosítók között, döntésükön pedig évente változtathatnak. Horváth Ágnes a várható bevételekre vonatkozó kérdésre közölte: pontos számítást még nem végeztek, de arra számítanak, hogy 50-100 milliárd forint lehet összességében. A biztosítók számára 2-3 százalékos profitkorlátot is bevezetnek – mondta.

Horn Gábor beszélt arról is, hogy erős jogosítványt szeretnének adni a pénztárakban kisebbségi tulajdonos biztosítóknak, ami azt jelenti, hogy legyen beleszólásuk a menedzsment működésébe. Ebben a koalíciós felek között egyetértés van, “ha ez nem így lenne, akkor nem találnánk befektetőt” – mondta, hozzátéve, hogy a törvényalkotás után, az ősz végén lehet majd erről tárgyalni.


Senki sem vesztett?

Az egészségbiztosítás területi felosztásáról szóló hétfő esti koalíciós megállapodás miatt egyik kormánypárt sem érezheti vesztesnek magát, a nyertesek pedig már rövid távon is a biztosítottak lesznek – kezdte Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke.

Az új modellben a szolidaritáson és szabályozott versenyen alapuló egységes biztosítási rendszer, nemzeti kockázatközösség lesz több pénztárral – mondta Kökény, hangsúlyozva: az egészségbiztosítási alapot senki nem akarja privatizálni, kár ezzel riogatni a közvéleményt.

A koalíciós elképzelések szerint a magyar állam 18 megyében alapít egy-egy, a közép-magyarországi régióban pedig négy egészségbiztosítási pénztárat, melyek 49 százalékát vásárolhatják majd meg pályázat útján a magánbefektetők. A pénztárak az adott megyén kívül is toborozhatnak tagokat.

Átlépés időről időre

A tulajdonszerzés korlátja, hogy az egy pénztárhoz tartozó biztosítottak száma nem haladhatja meg a másfél milliót. A biztosítottak részére időről-időre megnyílik majd a pénztárak közti átlépés lehetősége. A közép-magyarországi, csaknem hárommilliós lakosságszámú területen négy pénztár jön majd létre.

Kökény Mihály szerint ahol kevés az egészségügyi szolgáltató, ott a pénztárak fognak versenyezni, a központi régióban és az egyetemi városokban pedig a szolgáltatók.



Februártól licitálhatnak a biztosítók 3

Mindenki nyert (Fotó: MTI)


Ez a modell képes kiegyensúlyozni a Budapest és a vidék közötti egyenlőtlenségeket – jegyezte meg a szocialista politikus. Kitért arra, hogy a koalíciós pártok már korábban megállapodtak a pénztárak működési szabályairól, a költség és hozammaximalizálásáról, az ellenőrzésről.

Átmeneti év

A koalíciós pártok közti hétfői politikai megállapodás után a szakértők és a törvényelőkészítők látnak munkához, majd várhatóan októberben a parlament elé kerülhet a törvényjavaslat.

A jövő év az átmenet, a felkészülés éve lesz: megalakulhatnak a pénztárak és megkezdődhet a tagtoborzás. Majd 2009. január 1-től beindulhat az egészségbiztosítás új területi rendszere, amely Kökény Mihály szerint minden biztosított számára érzékelhetően javítja majd a szolgáltatások színvonalát.

Nyomásra történt?

Nyilvánvalóan erős belpolitikai nyomásra történt a kormánypártok egészségbiztosításról szóló megállapítása – mondta Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője.

Az ellenzéki képviselőcsoport vezetője hangsúlyozta: ez egy hétfői sokadik sajtóhír, amit még nem tudnak véleményezni. Hozzátette: bíznak abban, hogy szerdán már több információ lesz a birtokukban és akkor sajtótájékoztató keretében tudják ismertetni az MDF álláspontját.

Kiváncsi MDF

“Kíváncsiak vagyunk arra, léteznek-e hatástanulmányok, olyan számítások, modellek, amelyek ennek az elképzelésnek a realitását megalapozzák” – fogalmazott Herényi Károly.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik