Belföld

Többezres tüntetések voltak Budapesten

Sok ezer ember gyűlt össze a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) felhívására, hogy csatlakozzon a kormányzati intézkedések elleni tiltakozáshoz. A Parlament előtt véget ért rendezvény petícióját Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke vette át. A Kossuth téri tömegből ezt követően sokan csatlakoztak az Élőlánc Magyarországért menetéhez a Hősök terén.

A délelőtti rendezvényhez mintegy 25 civil és szakmai szervezet csatlakozott. A Hír tévé képei szerint a Kossuth tér délre teljesen megtelt, itt szórólapokat osztottak. A „Mit kíván a magyar gyermek” című a szórólap szerkesztői 12 pontban egyebek közt Családügyi Minisztériumot, beiskolázási pótlékot és a kismamáknak kedvezményes bérletet követeltek.


Politikusok magánembeként

Az eseményen megjelent Schmitt Pál, a Fidesz volt alelnöke, akit a párt 2009-es európai parlamenti kampányának vezetésével bíztak meg. A politikus az MTI tudósítójának elmondta, magánemberként van jelen. Mint hozzátette, 3 gyereke és 6 unokája van, így ő is nagycsaládos.

A demonstráción a Fidesz volt alelnöke mellett megjelent több érdekvédelmi szervezet vezetője, például Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke, Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke és több kereszténydemokrata politikus is, mint mondták, magánemberként.

A felszólalások között többször felhangzott a Gyurcsány, takarodj!-rigmus is. A Kossuth tér környékén sok rendőr volt, de nem kellett beavatkozniuk. A petíció átadása után többen elindultak a Kossuth térről, így folyamatosan csökkent a Parlament előtt lévők száma.



Többezres tüntetések voltak Budapesten 1

Nagycsaládosok tüntetése Budapesten (mti.hu)


A rendezvény még reggel kilenc körül indult el a Fiumei úttól a Baross tér – Rákóczi út – Astoria – Bajcsy-Zsilinszky út vonalán. Az Alkotmány utcán egészen a Parlamentig sorakoztak fel a nemzeti színű zászlót és transzparenseket tartó tiltakozók, és élőláncot alkotva énekelték a Tavaszi szél vizet áraszt című dalt.


Az útvonal több pontján megjelentek a Kossuth téri tüntetők csoportjai. A szervezők többször felszólították a részvevőket, hogy a kirekesztő, uszító szavakat és jelvényeket mellőzzék. Hangsúlyozták, a NOE nem politikai szervezet, hanem a családokért, a gyermekek jövőjéért tevékenykedik.


Folytatás más néven


A nemzeti vagyon megmentéséért tüntetett az Élőlánc Magyarországért mozgalom szombaton szintén Budapesten, a Hősök terén. Az itt a tüntetők a vagyontörvény visszavonását és a kormány távozását követelték. A demonstrálókhoz többen csatlakoztak a Nagycsaládosok Országos Egyesületének délelőtti kormányellenes tüntetésén résztvevők közül.


A szónokok azt hangoztatták, hogy az állami vagyon kezelésére az Országgyűlésnek kétharmados többséggel kellene egy szervezetet létrehoznia, s szerintük annak elnökét Sólyom László köztársasági elnöknek kellene kineveznie.


A tüntetők a beszédek után a Hősök teréről az Andrássy úton keresztül rendőri biztosítás mellett árpádsávos és nemzetiszínű zászlókkal, transzparensekkel vonultak a Pénzügyminisztérium épülete elé, melyet a kormány a tervek szerint szintén magánbefektetőknek adna el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik