Belföld

Lezárhatják a budai alsó rakpartot

A Duna vízszintjének emelkedése miatt várhatóan hétfőn lezárják a budai alsó rakpart egy szakaszát, további árhullám esetén több lépcsőben az egész budapesti alsó rakpartot is - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

Demszky Gábor főpolgármester várhatóan hétfőn árvízvédelmi készültséget rendel el a budai árvízvédelmi szakaszokon, így a jövő hét első napján a budai alsó rakpart Margit híd – Mozaik utca közötti szakaszának lezárására kell számítani. Az Országos Vízjelző Szolgálat péntek délelőtti jelentése szerint a Duna vízállása Budapestnél jelenleg 273 cm, az előrejelzések pedig azt mutatják hogy az árhullám várhatóan három nap alatt vonul le, hétfőn 588 cm-es vízállással.

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint ugyanakkor amennyiben a Duna ausztriai vízgyűjtőjén a jövő hét elején jelentősebb mennyiségű csapadék hullik, akkor a további áradás függvényében fokozatosan lezárják az egész budai és pesti alsó rakpartot is.

Budán a Mozaik utca – Margit híd szakasz után a Margit híd – Halász utca, majd a Halász utca – Bertalan L. utca, illetve a Bertalan L. utca – Lágymányosi híd közötti szakaszok lezárására lehet számítani, a pesti oldalon pedig először a Szent István park – Markó utca közötti szakaszt zárhatják le, majd ezután a sorrendben a Markó utca – Zoltán utca, a Dráva utca – Szent István tér, a Zoltán utca – Március 15. tér, illetve a Havas utca – Közraktár utca közötti szakaszon szűnhet meg a forgalom.

A főpolgármester az árvízhelyzetre tekintettel arra kéri Budapest lakosságát, hogy hagyják otthon személyautóikat, és inkább BKV járműveit vegyék igénybe, amelyek az árvízkészültség ideje alatt gyakrabban közlekednek majd. Az Egyesület a Római-partért közben nyílt levélben arra kérte a főpolgármestert és a Fővárosi Közgyűlést, hogy sürgősen intézkedjen Budapest árvízvédelmének megerősítéséről és a végleges árvízvédelem megépítéséről a III. kerületben. A katasztrófavédelmi igazgatóság arra hívta fel a figyelmet, hogy az árhullám az árterekben lévő ingatlanokat elöntheti, így a tulajdonosoknak érdemes kiüríteni házaikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik