Belföld

Gyurcsány: rendet teszünk

A rendteremtés jegyében visszaszorul a feketegazdaság, az ebből származó bevétel pedig visszajut a polgárokhoz, a feketegazdaság elleni harc összekapcsolódik az adóreformmal, az "érezhető" adócsökkentéssel - nyilatkozta Gyurcsány Ferenc a Népszabadság szombati számában.

“Rendet teszünk, ennek jegyében szoruljon vissza a feketegazdaság. Megszorítások nélküli, de fegyelmezett költségvetéssel elérhetjük, hogy a feketegazdaság és a feketemunka elleni új programunkból származó bevételt már visszajuttassuk a polgároknak. Ezért a feketegazdaság elleni harcot összekapcsoljuk a 2009-es átfogó adóváltozásokkal, reméljük, hogy érezhető adócsökkentéssel is” – mondta a szocialista kormányfő.

A rendteremtés kiterjed a közlekedésbiztonságra, a fogyasztóvédelemre és az élelmiszer-biztonságra, továbbá az oktatásra és a kultúrára.

A tervezett intézkedésekkel kapcsolatos ellenvéleményekről szólva Gyurcsány Ferenc azt mondta, tisztában van vele, hogy azokat nemcsak intézményes keretek között, hanem az utcán is kinyilvánítják, de szerinte a “várható történések ereje és indulata” (…) “nem lesz olyan nagy, mint tavaly volt. Mi pedig fenn tudjuk tartani a rendet”.

Arra a kérdésre, azt várja-e Sólyom László köztársasági elnök hétfői parlamenti felszólalásától, hogy az államfő határozottan állást foglal a szélsőjobboldali jelenségekkel kapcsolatban, a kormányfő a napilapnak azt nyilatkozta: Az elnök pártokon felül áll. Most azonban saját döntése alapján pártfrakciókkal bonyolódhat vitába.

“Nekünk volt és van a radikalizmus előretöréséről mondanivalónk. Ha az államfő korábban megszólal az ügyben, talán elkerülhető lett volna, hogy az általa sokszor idegenkedéssel tekintett pártpolitikai térben kelljen megtennie ezt. De ha megteszi, annak csak örülhetünk” – mondta Gyurcsány Ferenc.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik