Belföld

Szekeres katonai díszszemlét tervez az Andrássy útra

A Magyar Honvédség vezetése gondolkozik azon, hogy augusztus 20-a alkalmából katonai díszszemlét tartson az Andrássy úton valamikor a későbbiekben – nyilatkozta Szekeres Imre honvédelmi miniszter az MTI-nek.

„Ha valaki a Hősök teréről végignéz az Andrássy úton, akkor óhatatlanul eszébe jut, hogy az alkalmas lenne díszszemlére” – mondta a miniszter. Szekeres Imre véleménye szerint, ha a Magyar Honvédség társadalmi tekintélye lehetővé teszi, akkor előbb-utóbb díszszemlét tartanak a belvárosból a Hősök terére vezető sugárúton.


Elmondása szerint erről még nem döntöttek, de már felkérte a hagyományápolással foglalkozó katonákat, hogy gondolkozzanak a javaslaton. Mint mondta, ebben befolyásolták idei július 14-ei párizsi élményei is, amikor a magyar katonák együtt vonulhattak a Champs-Élysées-n az összes európai uniós tagország fegyvereseivel a francia katonai díszszemlén.


A miniszter mindezt azzal kapcsolatban nyilatkozta, hogy idén a hagyományoktól eltérően, de hagyományteremtő szándékkal a Hősök terén tartják az augusztus 20-ai tisztavatást, amelynek egyik látványossága, hogy honvédségi repülők elhúznak majd a tér felett. Hétfő délelőtt Mig–29-es és Gripen vadászrepülőgépek, An–26-os szállítógépek, valamint Mi–24-es helikopterek kötelékrepülését láthatják az érdeklődök. A Hősök tere körül a honvédség szárazföldi járműveit is kiállítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik