Belföld

Megnevezték a Gripen-bizottság tagjait

Kedden délután megkezdi munkáját a kormány Gripen vadászrepülőgépek beszerzését vizsgáló bizottsága – jelentette be Vadai Ágnes elnök, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón, megnevezve a testület tagjait.

A testület katonai beszerzéssel foglalkozó tagja Kapusy György nyugállományú mérnök ezredes, nemzetbiztonsági szakértője Buzálné Szabó Mária, pénzügyi szakértője pedig Petőfi László lesz.


A nyugállományú Kapusy György 1962 és 2001 között hivatásos katona volt, utolsó beosztása a Magyar Honvédségnél haditechnikai csoportfőnök, 2004 és 2006 között pedig a NATO fenntartási és ellátási szervezetének volt az elnöke. Az ő feladata lesz a beszerzés katonai oldalának vizsgálata.


A 2005 óta nyugdíjas Petőfi László 1968 és 2002 között a közlekedési, majd az informatikai tárcánál dolgozott különböző beosztásokban. Tőle azt várják, hogy a beszerzés költségvetési megalapozottságát vizsgálja meg.


Buzálné Szabó Mária a Miniszterelnöki Hivatal nemzetbiztonsági irodájának a tanácsadójaként, illetve vezetőjeként is dolgozott, előtte az Országgyűlés Hivatalában, illetve ügyvédként tevékenykedett.


Őszig kész a jelentés

Vadai Ágnes elismerte, hogy a korábban tervezetthez képest csúszásban vannak, de ezt azzal indokolta, hogy nehéz volt valóban független szakértőket találniuk a feladatra, valamint alapos nemzetbiztonsági vizsgálaton kellett átesniük a tagoknak. Közölte: az egy hónapos csúszás ellenére, a testület szeptember 15-ig elkészíti jelentését. Mint mondta, a bizottság tagja lesz egy jogász is, akinek nemzetbiztonsági vizsgálata még folyamatban van.


A bizottság első ülését kedden délután tartja a Honvédelmi Minisztériumban. Ezen az ülésen a testület ügyrendjével és munkatervével foglalkoznak majd. A már begyűjtött iratokat csak a HM-ben tekinthetik meg a tagok, onnan nem vihetik ki őket – tette hozzá Vadai Ágnes. Mint mondta, szeretnének személyes meghallgatásokat is tartani. Kiemelte: a szerződéskötést, valamint annak későbbi módosítását is vizsgálni fogják.


Kivizsgálják a beszerzést


Daróczi Dávid kormányszóvivő indoklása szerint a kormány saját hatáskörében kezdett vizsgálatot, hogy a beszerzés teljes folyamatát áttekintse szakértők segítségével. Nem érthető ugyanis, hogy miközben az Orbán-kormány idején 2001-ben teljes szakmai egyetértés alakult ki abban, hogy amerikai vadászgépek váltsák le a honvédség orosz gépeit, a kormány váratlanul a szakmai és a politikai szereplők meglepetésére a svéd Gripen-vadászrepülők beszerzése mellett döntött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik