Belföld

Fidesz: a kormány beismeri a tavalyi hibákat

A kormány az augusztus 20-i tűzijáték előkészítése kapcsán megtesz mindent, amit tavaly elmulasztott, de ezzel a Fidesz véleménye szerint beismeri a tavalyi hibákat - mondta Lázár János, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke.

„Vitathatatlanul rendkívül alapos az előkészítés, körültekintő, figyelembe veszi az ombudsmani és szakmai kritikákat, de ugyanakkor a mi megítélésünk szerint ez maga a beismerő vallomás a tavalyi hibákat illetőleg” – fogalmazott Lázár. „A mostani alapos előkészülettel a kormány egyértelműen bizonyítja, hogy tavaly is megtehette volna ugyanezt” – mondta.

Ennek a beismerő vallomásnak az a konzekvenciája, hogy a kormányzatnak kártalanítania kell azokat, akik a tavalyi tűzijátékon történt tragédiában megsérültek, vagy elveszítették hozzátartozóikat. Lázár cinikusnak tartja, hogy a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, Gál J Zoltán megbízást kapott az augusztus 20-ai rendezvény megszervezésére, miután az ombudsmani jelentés tavaly elmarasztalta „lényegében az egész Miniszterelnöki Hivatalt”.

Mint mondta, tavaly Szilvásy György kancelláriaminiszter a tragédia után az illetékes bizottság, valamint a parlament előtt és az MTI-nek is megnevezte azokat a személyeket, a főosztályvezető, a szakállamtitkár és Gál J. Zoltán politikai államtitkár személyében, akik dönthettek volna a tűzijáték sorsáról. A Fidesz azt kéri a kormánytól, hogy mérlegelje újra a főszervező személyét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik