Belföld

Ötpárti a népszavazásról?

A Fidesz ötpárti konzultációt kezdeményez a népszavazás költségeinek csökkentéséről - jelentette be Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke.

A konzultáció célja, hogy minden országos választás, így a népszavazás állami lebonyolítási költségei is egymilliárd forinttal csökkenthetők legyenek. A Fidesz azt szeretné, ha augusztus végén, szeptember elején már a bizottságok tárgyalhatnának k a javaslatokról, és a parlament minél hamarabb dönthetne róluk – mondta Nyitrai Zsolt operatív igazgató.

A Fidesz azt javasolja, hogy ésszerűsítsék a választási informatika kiadásait, és az informatika, illetve a nyomdai központ beszerzéseinek ellenőrzésére hozzanak létre országgyűlési eseti bizottságot. Azt is kezdeményezik, hogy töröljék el a borítékot a választásokon, tegyék ingyenessé a közérdekű hirdetményeket, az Országos Választási Bizottság (OVB) választott tagjai pedig ne kapjanak tiszteletdíjat, csak a munkájukhoz kapcsolódó költségeket térítsék meg, hasonlóan a testület pártok által delegált tagjaihoz.

A párt operatív igazgatója szerint a javaslatok elfogadásával már a következő országos választás egymilliárd forinttal olcsóbb lehetne, így a népszavazás költségei is kevésbé érintenék az adófizetők pénztárcáját.


Amennyiben a Fidesz által kezdeményezett népszavazáson az emberek nem úgy foglalnak állást, ahogyan a Fidesz, akkor a pártnak el kell gondolkoznia arról, helyes álláspontot foglalt-e el ebben az ügyben – mondta Varga Mihály.


Arra a kérdésre, hogy egy esetleges előrehozott választás miként következik egy sikeres népszavazásból, Varga Mihály úgy válaszolt: 2004-ben senki nem gondolta, az európai parlamenti választás hatására Medgyessy Péternek távoznia kell, így miért ne feltételezhetnék azt, hogy a népszavazás, ami ráadásul hazai össztársadalmi kérdéseket érint, hatással lesz a kormányzati munkára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik