Belföld

Százmilliók határon túli oktatásra

Több mint 281 millió forint támogatást kapnak oktatási célokra a Kárpát-medencei magyar pályázók a Szülőföld Alap forrásaiból – közölte a Kormányszóvivői Iroda.

A Szülőföld Alap több mint 18 millió forinttal támogatja például a Babes-Bolyai Tudományegyetem háttérintézményének, a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet pályázatát, amelynek célja az elitképzést biztosító szakkollégiumi hálózatok bővítése, a tanár-diák együttműködési formák hatékony megszervezése. Az intézet egyben célul tűzte ki a magiszteri képzésben részt vevők támogatását, a vendégtanár-program keretében pedig a magyar nyelvű oktatási kínálatot kívánja bővíteni.

A Selye János Egyetem lehetőséget biztosít az anyanyelvi felsőfokú oktatásra Szlovákiában: a Szülőföld Alap 16,3 millió forinttal támogatja az egyetem üzemeltetési költségeit. Az Újvidéki Tudományegyetem keretén belül működő Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar a vajdasági magyar pedagógusképzést erősítené, hogy eleget tehessenek az akkreditáció megszerzéséhez szükséges feltételeknek. Ezt a célt a Szülőföld Alap 21 millió forinttal támogatja.

A Kárpátaljai Magyar Oktatásért Jótékonysági Alapítvány a régió magyarságát a felsőfokú diploma megszerzésére ösztönzi, és egyben szerepet vállal a magasan kvalifikált szakemberek kiképzésében. Az alap a programot 15 millió forinttal támogatja. A pályázati nyertesek listája és a részletek megtalálhatóak a Szülőföld Alap honlapján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik