Belföld

Dávid Ibolya: nem aktuális koalícióról beszélni

Valószínűleg kitölti a négyéves ciklusát a jelenlegi koalíció – fogalmazott lapunknak adott interjújában Dávid Ibolya. A pártelnök szerint egy pártpolitikusnak az államfő nem vitapartner, a Mol esetleges felvásárlásáról ugyanakkor határozott véleménye van az MDF első emberének. Azon viszont még vacillál, indul-e szombaton a Balaton-átúszáson.

Kóka lemondásával sokan koalíciós válságot sejtenek. Belépne az MSZP mellé a kormányba? Felmerült ez már egyáltalán?

Nem látom annak realitását, hogy az MSZP és az SZDSZ szakítson egymással, innentől kezdve a kérdésnek nincs alapja. Ez egy koalíció 206 képviselővel, stabil a mandátumszám. Néha eljátsszák ezt a „násztáncot”, aztán az élet megy tovább.

És 2010-ben?

Visszakérdezek: ki tudja ma, milyen programmal indul majd az MSZP, a Fidesz? Vannak olyan kérdések, amelyeket idő előtt nem lehet megválaszolni, ez is egy ilyen. Nem tudni, ki indul majd jobb- vagy baloldali programmal, populizmussal, összevissza ígérgetéssel. Mi egy dologban vagyunk biztosak: az MDF egy reális programmal készül és a választóknál keresünk szövetséget, aztán meglátjuk, a választás éjszakája mire jogosítja fel az egyes pártokat.

Lehetnek előrehozott választások? Reálisnak tartja ezt az opciót?

Szerintem nagy a valószínűsége annak, hogy ez a kormánykoalíció kitölti a rendelkezésére álló ciklust. Hogy egy miniszterelnökkel vagy kettővel, hogy lesz-e még koalíciós cirkusz vagy nem, az persze kérdés.

Milyen őszre számít a politikában?

Az ősz a rendszerváltás óta mindig a legparázslóbb évszak: ekkor van október 23-a, a parlament elkezdi tárgyalni a költségvetést, a megvonásokat, a korlátozásokat, tél elejére várhatók a tiltakozások.

Az MDF tervei, hogy az esetleges tüntetések mellé áll?

Egy konzervatív politikus számára a politizálás színtere a tárgyalóasztal és a parlament.

Mi a véleménye a népszavazásról, mint politikai eszközről?

Egy népképviseleti demokráciában ritka és kiegészítő eszköz a népszavazás, csak fajsúlyos kérdésekben adnak teret a népi kezdeményezéseknek. Ezzel szemben most azt látjuk, hogy a politika játékszernek használja a népszavazást és a saját alulmaradt céljainak, programjának így próbál legitimitást teremteni. Ez egy alkotmányos eszköz, azonban mégsem helyes, hogy kisebb ügyekben is folyamatosan népszavazzunk azért, mert a kérdésekkel ügyeskednek, ravaszkodnak politikai pártok. Ráadásul sok esetben már nem is a nép kezdeményezésére születnek ezek, hanem nyíltan a pártok állnak ki.

Az MDF nem is vesz részt majd a népszavazási kampányban? A nagy pártok már jelezték, hogy kampányolni fognak.

Ha meglesznek a konkrét kérdések, akkor térjünk erre vissza. Nem tudok válaszolni, amíg nem derül ki, milyen formában, hány és milyen kérdésekről szavazunk majd.

Sólyom Lászlónak sokan a konzervativizmusát vetik a szemére, amikor támadják. Az MDF mit gondol az elnök megnyilatkozásairól?

A köztársasági elnök egy pártpolitikusnak nem vitapartner, politikai felelősséget nem visel. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet kritikával illetni, csupán azt mondom, hogy a parlamenti csetepatéból az államfőt intézményénél fogva célszerű kihagyni.



Dávid Ibolya: nem aktuális koalícióról beszélni 1

Dávid Ibolya, az MDF elnöke (Fotó: MTI)



Az elnöknél jóval kevésbé elfogadott politikus Gyurcsány Ferenc. Sokan felvetik: legálisan van a posztján, ám nem legitim. Ön hiteles politikusnak tartja Gyurcsányt?

Gyurcsány Ferenc választást nyert 2006-ban, egy illúziókra épített kampánnyal, hasonlót folytatott Orbán Viktor is. A választást követően Gyurcsány Ferenc nem tehetett mást, mint bevallani: az ígért program nem megvalósítható, hazudtak. Egy cinikus, irracionális kampány után két rossz megoldás van: az egyik, amikor betartják a kampányban tett ígéreteket, mint öt évvel ezelőtt a 100 napos program elfogadásával, ami az MSZP, a Fidesz, és az SZDSZ közös felelőssége. Ez indította el a lejtőn a hazai költségvetést. A másik rossz megoldás: ígérgetés után szembe kell nézni azzal, hogy ez nem valósítható meg. Ez történt 2006-ban.


Elítélem azt a politikai szándékot, amely meghúzódott Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszéde mögött. De egy parlamentáris demokráciának vannak írott és íratlan szabályai. Ez többek között azt jelenti, hogy ha kiírnak egy bizalmatlansági szavazást és ott 206 képviselő a miniszterelnök mögé áll, akkor azt el kell tudni fogadni. Nem szeretni kell, dolgozni kell vele vagy ellenében érvelni. Ma Magyarország miniszterelnöke Gyurcsány Ferenc, ez persze ellenzéki politikusnak nem tetszik. De ha most mi nem tartjuk tiszteletben a demokrácia írott és íratlan szabályait, akkor ajtót nyitunk annak, hogy a következő ciklusban, ha mi kerülnénk kormányra, velünk szemben is ezt tegyék.

Tudatos, hogy az MDF főként gazdasági ügyekben nyilvánul meg?

A választásokkor zöldprogramunk, gazdasági programunk, és egy normális Magyarországért programunk is volt. Amikor a kormány elfogadta a konvergenciaprogramot, onnantól a gazdasági ügyek váltak elsődlegessé, erre épült a középosztály 13 pontja is. Ez az új kormány felállását követő első néhány hónap megszorító és a költségvetési egyensúlyt helyreállító gyakorlatára volt válasz. Azt szerettük volna elérni, hogy ne mindent a középosztályra terheljenek. De a korrupció elleni programunk és küzdelmünk is rendületlen, csak ezt a két nagy párt nem akarja meghallani, megvalósítani, mert ez nem érdekük.

A középosztállyal kapcsolatos program megvalósításában ki lehet szövetséges az MDF számára a parlamentben? Kóka, Semjén, Gyurcsány vagy Orbán?

A 13 pontból részben egyetértésre jutottunk Gyurcsány Ferenccel, bár más kérdés, mi valósul meg mindebből miniszterelnök tetteiben. De Kóka Jánossal is sok dologban egyetértünk és a Fidesz és a KDNP programjában is visszacseng ez. A probléma az, hogy egy buta politikai játék folyik: sokkal fontosabb a PR-ezés, mint az, hogy ezekben a kérdésekben meg tudjuk határozni a közös nevezőt. Ahelyett, hogy azon vitatkoznánk, milyen ütemezésű és mértékű legyen az elvonások csökkentése 5-10 éven belül, azon bukik meg a dolog, hogy elmegy-e valaki a tárgyalásra vagy nem megy el, kezet fog-e a másikkal vagy sem. Ez megbénítja az érdemi munkát. Én úgy gondolom, közéleti emberként a politikusok ezt nem tehetnék meg. Minden közéleti szereplőtől elvárható az, hogy a mások által megválasztott közéleti szereplővel – a parlamentáris gyakorlatnak megfelelően a sikeres megoldáskeresésben partner legyen.

A vitát hiányolja, ám egyetlen MDF-es politikus, szakértő sem vett részt a múlt héten rendezett tusnádfürdői szabadegyetem vitáin. Nem mentek, vagy nem hívták az MDF-et?

Ez hagyományosan a Fidesz rendezvénye, én a közös kormányzásunk idején sem mentem, mert sem akkor, sem most nem hívtak. Ez egy pártrendezvény.

Ön eladná a Molt az OMV-nek?

A Mol egy magyar kisbefektetők tulajdonában álló cég kell hogy maradjon. Mi küzdeni fogunk azért, hogy ne kerülhessen sem idegen többségi, sem pedig állami többségi tulajdonba. Meggyőződésem, hogy ezt a hazai szabályozásban figyelembe kell venni.

Idén is tervezi, hogy átússza a Balatont?

Múlt hétvégén lent voltam a Balatonon, jó nagyokat úsztam, de sajnos elhalasztották a szombatra tervezett átúszást. Ez a hétvégém viszont programokkal teli, így nem tudom, mit választok majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik