Belföld

Uniós pénzek az egészségügybe

Év végéig több uniós pályázat indul az egészségügy területén: augusztusban 30 milliárd forintos programok indulhatnak a járóbeteg-szakellátásban – közölték szocialista politikusok.

Augusztusban kiírhatják az Országos Mentőszolgálat fejlesztését szolgáló 4,1 milliárd forintos programot, és az év végén 75 milliárd forint értékben elindulhat az egészségpólusok fejlesztése – közölte Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke.


A szakpolitikus a járóbeteg-szakellátás területén meghirdetendő két pályázatról elmondta: 23 olyan kistérségben válik lehetővé a szakellátás fejlesztése, ahol korábban soha nem volt rendelőintézet. Hozzátette: nyolc kis kórház átalakítására is sor kerülhet, olyanokéra, ahol nincsenek meg az aktív fekvőbeteg-ellátás feltételei.


A mentőszolgálatnál a mentésirányítás, az informatika területén várhatók fejlesztések. A légi mentés területén is lesz pályázat, ennek pontos összegéről azonban nem tudott nyilatkozni. Az egészségpólusok fejlesztése a három vidéki orvostudományi egyetem, Szeged, Debrecen és Pécs, valamint hat kiemelt, súlyponti kórház fejlesztését jelenti.


Az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet és az Országos Rehabilitációs Intézet összevonására vonatkozó kérdésre Kökény Mihály elmondta: a szaktárca helyesen teszi, hogy ha folyamatosan áttekinti a felügyelete alatt álló intézmények működését, gazdálkodását. Ha az önkormányzati szférától azt várjuk el, hogy racionalizálja a működését, akkor ez elvárható az egészségügyi tárcától is – hangoztatta. Megjegyezte: el tudja képzelni, hogy az átalakítás után vannak olyan intézmények, amelyek önmagukban nem életképesek.


Kórházigazgatói kinevezésekkel nem foglalkozik az MSZP – válaszolta Kökény Mihály arra a kérdésre, amely arra vonatkozott, hogy hírek szerint Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter lenne ennek az összevont intézménynek a vezetője. Varju László parlamenti frakcióvezető-helyettes azt mondta, az uniós fejlesztési terv keretében meghirdetett pályázatok a kormány, az önkormányzatok, a vállalkozások és a civil szervezetek közös felelősségével jöhetnek létre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik