Belföld

Drogháború indulhat Magyarországon

Magyarország tranzitországból célországgá is vált a kábítószerek piacán: a szintetikus drogok várható térnyerése harcot indíthat el az egymással versengő bűnözői csoportok között.

Korábban Magyarország csak tranzitország volt, itt haladt keresztül a kábítószerút a Balkánra, napjainkban azonban az országba behozott kábítószer már fogyasztókra is talál – mondta Zsombok György, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) helyettes vezetője. A balkáni országokból ma már kész heroint szállítanak a magyar piacra, illetve továbbviszik azt Nyugat-Európába.

Most már majdnem az összes kábítószer, de elsősorban a szintetikus drogok vonatkozásában igen jelentős felvevőpiac Magyarország is. A szintetikus drogok nagyon könnyen és olcsón előállíthatók, így nagy tömegek juthatnak ezekhez a szerekhez. Ezért a bűnözők igyekeznek minél nagyobb területet megszerezni a piacon, és ez akár összeütközésekhez, alvilági csatákhoz is vezethet – mondta. – A kábítószer-bűnözés területén jó hatékonysággal működik a rendőrség és a vám- és pénzügyőrség. Nem gondolom, hogy kialakul ez a tragikus helyzet – fűzte hozzá.

Az ezredes elmondta: a nyugat-európai szintetikus drog csempészetével jellemzően magyar bűnözők foglalkoznak, akik Nyugat-Európában élő magyar származásúakkal, vagy tősgyökeres hollandokkal, valamint oda származott albánokkal, törökökkel, arabokkal szövetkezve dolgoznak. Magyarországon több nagy és erős, kábítószer-csempészettel és -forgalmazással foglalkozó bűnözői csoport van – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik