Belföld

Javulnak a magyar rosszfiúk

Csaknem négy százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma az idei első félévben az elmúlt esztendő hasonló időszakához képest - derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatójából.

Az ORFK szerint az előző év azonos időszakához viszonyítva 3,8 százalékkal kevesebb, 212 781 bűncselekmény vált ismertté. Jelentősen nőtt a csalások és a személyes adattal visszaélések száma, míg nagyobb mértékben mérséklődött a tiltott pornográf felvétellel visszaélések és az okirattal visszaélések mennyisége. A gazdasággal kapcsolatos bűncselekmények száma 10 500-ról 6500-ra csökkent.

Ismeretlen tettes ellen két százalékkal kevesebb nyomozás folyt az idei év első hat hónapjában, ezen belül a felderítések száma 7,6 százalékkal csökkent. Az ismeretlen tettesek ellen indult felderítési arány 53,1 százalékról 50,0 százalékra csökkent. Kevesebb a testi sértés, a garázdaság, a személygépkocsi-lopás, a gépjármű feltörés, a zseblopás, valamint a betöréses lopás. A kábítószerrel visszaélések száma 4051-ről 2385-re csökkent.

Kis mértékben nőtt a lopások és a rablások száma, a zsebtolvajlások és a személygépkocsi-eltulajdonítások többségét még mindig a fővárosban követik el. Az összefoglaló szerint a lakosságot leginkább irritáló bűncselekmény az emberölés, testi sértés, garázdaság, kábítószerrel visszaélés, lopás, rablás, zsarolás. Ezekben a legmagasabb a felderítési mutató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik