Belföld

Lausanne-ból kapott trolit tesztel a BKV

Árammal és gázolajjal is működik a korábban Lausanne-ban közlekedő, 5 éves Duo trolibusz, amelynek tesztelését szerdán kezdi meg a BKV Zrt. - közölte a közlekedési vállalat.

A jármű “önjárásához” szükséges villamos energiát két szinkron generátor biztosítja, amelyeket egy dízelmotor hajt meg. Ez alkalmassá teszi a járművet a folyamatos felsővezeték nélküli üzemre, maximális utasterhelés mellett, így egy esetleges felsővezeték szakadás sem okoz problémát a “kétéltű” busznak.

A jármű áramszedői a vezetőfülkéből távvezérléssel működtethetők, ezért gyorsan lehet változtatni a busz üzemmódján, de lehetővé teszi az áramszedők felsővezetékre történő távvezérelt felhelyezését is. A 18 méter hosszú Duo trolibusz teljesen alacsonypadlós, az elektronikus vezérlésű légrugózás segítségével a jármű teljes hosszában lesüllyeszthető.


A BKV Zrt. a tesztidőszak alatt megvizsgálja ezeknek a járműnek a budapesti trolibuszvonalakon történő üzemeltetési lehetőségét és előzetes vizsgálatot végez a párhuzamos trolibusz és autóbusz vonalak összehangoltabb üzemeltetésére. A tesztelés egy hónapig tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik